Bingöl’de yaşayan ve astronot olmak isteyen 7’inci sınıf öğrencisiyken NASA’ya yazdığı mektupla ilgi odağı olan Zelal Barakazi, Kipa’nın desteğiyle İzmir’deki Uzay Kampı’na katıldı.

Bingöl Cevdet Yılmaz Ortaokulu 7. sınıf öğrencisiyken NASA’daki Türk astrofizikçi Umut Yıldız’a Twitter’dan bir mektup yazan Zelal Barakazi, astoronot olma hayalini aktardı. Yıldız’da Zelal’in bu mektubunu twitter hesabından paylaşınca medyanın ilgi odağı oldu. Tam bu noktada Zelal’in hayallerine bir adım daha yaklaştıran yardım eli Kipa’dan geldi. Zelal’in tüm dünyada sadece üç örneği bulunan İzmir’deki Uzay Kampı’na katılmasını sağladı. Ailesi ile birlikte Bingöl’den İzmir’e gelen Zelal, Uzay Kampı’ndaki bir haftasını dolu dolu geçirdi. Kampta bir gün içinde olmak istediği astronot kıyafetlerini tanıyan Zelal, uzay yolculuğunun provasını yaptı. Sanal Mars gezisi simülatörüne katıldı, “Sanal gökyüzünün” oluşturulduğu planetaryum ile takımyıldızların gökyüzündeki konumlarını keşfetti.
Bir haftalık eğitimi başarıyla tamamlayan Zelal, NASA tarafından astronot olmak için gerekli özelliklere sahip bireyleri anlatan “Right Stuff” ödülüne layık görüldü.

“Hayalim gerçek olacak”

Kamp sonunda sertifikasını alan Zelal, mutluluğunu şöyle anlattı: “Kendimi astronot olma hayalime artık çok yakın hissediyorum. Uzay Kampı’nda geçirdiğim bir hafta çok güzeldi. Uzayda olmanın neye benzediğini ve nelere hazırlıklı olmamız gerektiğini öğrendik. Burada öğrendiklerimden sonra astronot olma isteğim daha da arttı. Artık astronot olmak için neler yapmam gerektiğini çok daha iyi biliyorum. Bingöl’e döner dönmez bunun için çalışmaya başlayacağım. İlk hedefim Fen Lisesi’ni kazanmak ve ardından da üniversitede Matematik ya da Fizik bölümüne girmek. Bu hayalimi mutlaka gerçekleştireceğim. Hayallerime kulak veren ve astronot olma hedefime yaklaşmamı sağlayan Kipa’ya çok teşekkür ederim.”