Bingöl’ün Genç ilçesindeki defineciler altın bulmak uğrana her yeri delik deşik edip mezarları ve tarihi yerleri talan ediyor.

Genç ilçesine bağlı Sürekli köyü sınırları içinde bulunan eski kümbet ve mezarlıklar kış ayı olmasına rağmen defineciler tarafından talan edildi. İlçeye 3 kilometre mesafede bulunan ve eski dönemlerde Ermenilerin yoğun yaşadığı bölgelerden biri olan Sürekli köyü sınırları, adeta definecilerin istilasına uğramış durumda. Tarihi Kral Kızı Kalesi, Kuba ve kümbetin bulunduğu alanda onlarca derin çukurlar açıp hazine arayan defineciler, umduklarını bulamayınca olay yerinden ayrılıyor. Definecilerin yakalandıklarında en ağır cezaları almasını isteyen köy sakinleri, “Burası bizim aile mezarlığımız. Artık aile mezarlığı demeye utanır olduk, çünkü definecilerin artık ölülerimizi de kaldırıp götürmeye niyetleri var. Ölülerimizi nereye gömelim. Biz istiyoruz ki devlet bunları yakalayıp, en ağır şekilde cezalandırsın. Biz köylüler olarak bu kümbetin içinde şehit var diyoruz ama defineciler altın aramak için her yolu mubah görüyorlar. Devletin bu gibi tarihi eserlere sahip çıkmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Köylerindeki tarihi yerlerin güvence altına alınmasını isteyen vatandaşlar, “Osmanlı’dan kalan tarihi eserlerimiz ve insanlarımızın dua etmeye geldikleri noktaların defineciler tarafından kazılması bizi şoka uğrattı. Bu mezarlığın ortasını kazmışlar altın aramak için. Devletimizin biran önce bu definecileri bulup ağır şekilde cezalandırmasını istiyoruz. Burası rivayetlere göre Osmanlı döneminden kalan bir şehitlikti. Millet buraya şehitliğin üzerine ziyarete geliyordu. Ama defineciler gelip burada altın arıyor. Olayı duyduktan sonra geldiğimizde hiçbir şey kalmamıştı. Tamamen kazıp altın aramışlar. İstiyoruz ki devletimiz bunlara bir el atsın ve güvence altına alsın” şeklinde konuştu.