Bitlis Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ahmet Çınar, dere üstünün yıkılmasıyla ilgili hal esnafıyla bir araya geldi.

Bitlis Valisi Ahmet Çınar, valilik toplantı salonunda bir araya geldiği esnaflarla dere üstünün yıkılmasıyla ilgili görüş alışverişinde bulundu. Vali Çınar, dere üstünün ıslahının dönüşünün ve duruşunun olmayacağını ve mutlak suretle yıkılacağını ifade etti. Çınar, bu projede hiçbir esnafın en ufak bir zarar görmeyeceğinin sözünü de verirken, Bitlis’in şu anda 1930’lu yılların şehrini andırdığını belirtti. Çınar, “Çok devletler Bitlis’te yer almışlar. Buradaki coğrafi güzelliğe baktığımız zaman boşuna da yer almamışlar. Bitlis maalesef o güzel coğrafyasına ve o güzel yapılara uymayan geri kalmışlıkta 1930’ların şehirlerini andıran sıkıntılı bir şehir durumundadır. Bu haliyle de sürekli bir gerileme, asla da bir ilerleme yok, olmasına da imkan yok. Çünkü insanların yaşayabilecekleri bir alan, oturdukları ev, çevre, çarşı, sosyal imkanlar, yürüyüş alanları hepsini birden düşününce, insanlara uygun bir mekan sağlamazsanız. İnsanlar buraya gelmiyorlar. Köylerimizden mecbur kalıp gelenler var, ama alışveriş yapacak daha çok para harcayacak kesimler bu şehre gelmiyorlar. Gelmelerine de imkan yok, giderek de kaçacaklar” diye konuştu.

Çarşı merkezine inmek istemediğini kaydeden Bitlis Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ahmet Çınar, “Bu şehrin valisi olarak bende gideyim de dolaşayım, çay içeyim diyesim gelmiyor. Öyle bir mekan, imkan ve ortam olmadığı için. Esnafla halkla buluşmam olmazsa o çarşıya inesim de gelmiyor. Sonra burada yaşayacak insanların harcayacakları paralar, Ankara’ya, Van’a ve diğer çevre illere ve Tatvan’a gidiyor. Tatvan’da bizim ama adalet açısından bakarsak bu şehrin esnafına gitmesi daha adil olur. Belki insanların para harcama imkanı olmasına rağmen para harcayacak ortam bulamadığı için evlerinde oturuyorlar ve sıkılıyorlar. Yani özetle biz bu dere üstünü plan ve projelere uygun olarak ıslah etmezsek, bu şehrin geleceği yok. Bu şehir güzel bir şehir, şu an tescilli dediğimiz tarihi eserlerimizin sayısı Mardin’den daha fazladır. Şehrimizin içinden geçen dere çok güzel bir dere, üstüne peyzaj çalışmaları yapılır, eski betonarme binalar kaldırılırsa sırf inanç turizmi yönüyle bile bu şehre çok insan gelecek. O tarihi eserlerin ortaya çıkması ve eski evlerin pansiyon olarak kullanılması bile bu şehre ekonomik anlamda bir girdi sağlayacak. Hiçbir şey olmasa bile huzur olacak. Her yönüyle düşündüğümüz zaman bizim bu projeyi gerçekleştirmemiz lazım” dedi.

Vali Çınar, projenin önemine ve değerine değinerek, sözlerine şöyle devam etti:

“Bu proje eskiden beri konuşulan, Sayın Cumhurbaşkanımız Başbakanken bakanına ve belediye başkanına talimat verip başlatılan ve geçmişi olan bir konudur. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından yaptırılan dükkanlarda bitti sayılır. Dolayısıyla o dükkanlar bu proje içinde düşünülmüştür. Şunu özetle ve net olarak söyleyelim. Ben daha tarafsız gözle bakabiliyorum, hem bir vali ve belediye başkanı olarak hem de Bitlis’te gelecekte yaşamayacak biri olarak objektif bakabiliyorum. Burada bizim asıl derdimiz, Bitlis’in güzelleşmesi, gelişmesi ve huzura kavuşması, Bitlis’teki nüfus göçünün engellenmesidir. Ayrıca Bitlis’teki vatandaş, esnaf ve daha çok memurların alışverişlerini Bitlis’ten yapmalarını sağlamaktır. Dere üstünün yıkılması çok kolay bir iş değil, bana ne diyebilirim. Yıkımlar var, kanuni işler var, mahkemelik işler olabilir, bedeller var, yani kısacası bir sürü işler var. Ben işi yavaşlatabilirim. Ama bu devleti temsil eden bir adama, hatta belediyeyi devralmış bir adama yakışmaz. Biz bu şehrin geleceğini, bu şehrin insanlarının geleceğini ve sizin çocuklarınızın geleceğini düşünmek zorundayız. Bu anlattıklarım doğru ve gerçek şeyler. Esnafın meselesine gelirsek, her birinizin bir düzeni var, müşterileriniz var ve geçim meseleniz var. Bunların hepsi sizleri endişelendiren konulardır. Bunlar son derece normal kaygılardır. Ama bu projeyi tamamına erdirmeye yola çıkarken, hiçbir esnafımızın zarar görmemesine dikkat edeceğiz. Biz bunu yaparken sizin kaygılarınızı bitirmek ve aşmak konusunda hassas olacağız.”

Vali Ahmet Çınar, projenin tam anlamıyla uygulamaya geçmesinden sonra bütün esnafların kazanacağı bir uygulama olacağını belirterek, “Çünkü paranın çoğu burada kalacak, bu daha çok alışverişin sizden yapılacağı anlamına gelir. Bu hal binası, birincisi binanın çürüklüğünden dolayı yıkılacak. İkincisi projeden dolayı yıkılacak. Fakat şunu bilmekte fayda var, o kötü yapılar bu derenin üstünden kalkacak. Hepiniz göreceksiniz, Bitlis bambaşka bir yer olacak. Dere ıslahı yıkımları devam ederken de biz iki tane caddemizin çevre düzenlemesini yapacağız. Bir caddemizin Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından çevre düzenlemesi yapılacak, diğer bir caddemizi ise Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından düzenlemesini yapacağız. Bu dere ıslahına bu yıl gireceğiz. Bunun dönüşü, duruşu olmayacak, ama esnafımıza her türlü desteği devlet, valilik ve belediye ölçüsünde sağlayarak biz bu yola çıkacağız. Bu, şu anda 700’ün üstünde bir esnafı ilgilendiren bir konudur. Burada değişik durumlar var, kendi mülkleri olanlar var, kirada olanlar var, belediyenin, vakıfların ve özel idarenin mülkünde olanlar var. Biraz tevekkel de edeceğiz. Allah’ın izniyle bütün esnaf bize dua edecek. Bu çalışma ben gelir gelmez yapayım diye bir çalışma değil, devletin Başbakanının meseleye el atacak kadar konu edildiği için fırsat oluştu, iş olgunlaştı, dolayısıyla benim dönemime denk gelmiş oldu” diye konuştu.

Toplantıda sebze-meyve komisyoncuları ve yerli mahsul satıcıları endişelerini Vali Çınar’a aktardılar. Vali Çınar ise, esnafların Arıcılık mevkiinde bulunan hal binasını önceden kendilerine tahsis edeceklerini ve tam anlamıyla oraya yerleşene kadar ise kira almayacaklarını söyledi.