Çanakkale Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Biga Devlet Hastanesi’nde, fako cihazı ve göz mikroskobunun yenilenmesi ile katarakt ameliyatlarına yeniden başlandı.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Çanakkale Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Kerim Yeşildağ , “En çok köye sahip olan ilçede yeniden katarakt ameliyatlarının yapılmaya başlanması ile hem halkın katarakt konusunda yaşamış olduğu sıkıntıların giderilmesinde hem de merkez hastanedeki yoğunluğun hafifletilmesinde büyük yarar sağlanacaktır” dedi.
Biga Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanları, Op. Dr. Tarkan Tahtacı ve Op. Dr. Özlem Kuru ise " Oküler Biyometri ve A/B Scan Ultrasonografi Cihazı ile katarakt veya kornea bulanıklığı olan ve göz dibi muayenesi yapılamayan hastalarda göz içindeki sıvıya ait bozukluklar ve retina tabakalarında olabilecek dekolman göz içi kanaması gibi hastalıkları teşhis edebilmekteyiz. Ayrıca göz içi tümörleri, optik sinire ait oluşumlar, kısmen göz arkasını kaplayan orbita boşluğu ve yağ dokusu patolojileri ultrasonografi ile incelenebilmektedir. FAKO, halk arasında lazerle katarakt ameliyatı olarak bilinen yöntemdir. Gerçekte bu tedavide lazer ışınları değil ultrasonik dalga gücü kullanılmaktadır. Bu teknikle; damla ile anestezi yapılarak katarakt ortalama 2 mm’lik cerrahi kesiden temizlenir ve yine aynı insizyondan göz içi mercekleri yerleştirilir. Çok küçük olan kesi yeri, dikiş gerektirmeden kapanır ve kendiliğinden iyileşir, hastanın hastanede yatmasına gerek kalmadan aynı gün taburcu edilir" şeklinde açıklamalarda bulundular.