Muş Alparslan Üniversitesi (MŞÜ) Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği 2. öğretim 3. sınıf öğrencileri, ‘Güçlü Yarınlar İçin Kanserle Savaşıyoruz’ projesi kapsamında merkeze bağlı Güdümlü köyünde kadınlara kanser eğitimleri verdi.

Topluma Hizmet Uygulamaları Dersi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Sedat Bozarı kontrolünde Yrd. Doç. Dr. Adnan Çetin’in sorumluluğunda Fen Bilgisi Öğretmenliği 2. öğretim 3. sınıf öğrencileri Sibel Öter, Ayşegül Doğan ve Hafsa Kocaağa’nın hayata geçirdiği ‘Güçlü Yarınlar İçin Kanserle Savaşıyoruz’ projesi ile köy kadınlarına kanser ve aile planlaması hakkında eğitimler verdiler.

Muş Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Şubesine bağlı Üreme Sağlığı Eğitim Merkezi’nin de katkıda bulunduğu eğitim ile köyde 60 kadına bilgi verildiğini belirten grup sözcüsü Ayşegül Doğan, proje sayesinde kanser hastalığı ile ilgili farkındalık oluşturduklarına inandıklarını söyledi. Güdümlü Köyü çok amaçlı salonunda verilen eğitimlerin yanı sıra talepte bulunan kadınların ücretsiz bir şekilde ilgili sağlık kuruluşlarına götürüleceğini kaydeden Sibel Öter ve Hafsa Kocaağa ise katkıda bulunan herkese teşekkür ettiklerini ve sağlığın ne kadar önemli olduğunu vurguladılar.

“TOPLUMA FAYDALI İŞLER YAPMAYI PLANLIYORUZ”

Topluma Hizmet Uygulamaları Dersi kapsamında hazırladıkları proje ile topluma faydalı işler yapmayı amaçladıklarını hatırlatan Öter ve Kocaağa şunları söylediler: “Kadınlara kanser ile ilgili ve aile planlaması hakkında bilgiler verildi. Özellikle her kadınlara yönelik meme kanseri ve benzeri gibi kanser hastalıkları hakkında bilgiler verildi. Şikayeti olan veya talep eden kadınlar Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün tahsis edeceği araç ile ücretsiz bir şekilde kentte ki Kanser Erken Teşhis, Tarama Ve Eğitim Merkezi’ne (KETEM) getirilecek ve gerekli kontrollerden geçirileceklerdir. Talep üzerine isim listesi hazırlayacağız.”

“KADINLAR ÜCRETSİZ SAĞLIK KURULUŞLARINDAN FAYDALANABİLİR”

‘Güçlü Yarınlar İçin Kanserle Savaşıyoruz’ projesiyle kanser ve aile planlaması eğitimlerinin verildiği kadınların sağlık kuruluşlarından faydalanması için ayrıca bilgilerin verildiğini vurgulayan Öter ve Kocaağa, “Biz burada bayanlara yönelik meme kanseri ve aile planlaması hakkında Üreme Sağlığı Eğitim Merkezi hemşireleri Halide Oğuz ve Songül Subaşı aracılığıyla bilgiler verdik. Eğitimden sonra kadınların bir sıkıntısı söz konusu olduğunda aile planlaması malzemelerini ücretsiz temin edebilirler ve sağlık ocaklarından, ana çocuk sağlığından faydalanabilirler. Yine meme muayenesi yaptırmak isteyen tarama yaptırmak isteyen kadınlar daha sonra KETEM’e de başvuruda bulunabilirler. Bunların hepsi tamamen ücretsiz. Özellikle köylerde ve mezralarda kadınlarımıza bu bilgilerin aktarılması gerekiyor. Çünkü bir çok kişi bu imkanların olduğundan haberi yok.” şeklinde konuştular.

Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Atalan’ın uygulanan projelere verdiği desteklerden dolayı teşekkür eden öğretmen aday adayları, projelerinin daha geniş bir kitleye ulaşması için gelecek sene bir alt sınıfta bulunan öğrenci arkadaşları ile paylaşacaklarını vurgulayarak özellikle sağlık alanında çalışmaların yapılması için tavsiyelerde bulunacaklarını ifade ettiler.