Çanakkale’nin Kepez beldesinde yapımı süren bölge hastanesinin yolu hakkında tartışmalar sürüyor. İl Genel Meclis Başkanı Ömer Şahin, yolun Kepez Belediyesi tarafından yapılması gerektiğini söyledi.
Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan’ın Kepez’de yapımı süren Bölge Hastanesi’nin yol yapımı ile ilgili yaptığı açıklamalarda, Çanakkale İl Özel İdaresini de dahil ettiğini söyleyen Şahin, “İl Özel İdareleri’nin yol hizmetleri ile ilgili görev ve sorumluluk alanının 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun 6. maddesinde belediye sınırları dışında kalan alanı kapsadığı açık ve net bir şekilde ifade edilmiştir. Belediyeler’in yol hizmetleri ile ilgili görev ve sorumluluk alanı ise 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 14 maddesi çerçevesinde sayılmış; Belediyenin görev, sorumluluk ve yetki alanının da belediye sınırlarını kapsadığı şekilde tanımlanmıştır. İl Özel İdarelerinin ve Belediyelerin yol hizmetleri ile ilgili olarak yetki ve sorumluluk alanları gayet açık ve net bir şekilde ortada iken, Kepez Belediyesi’nin yetki ve sorumluluk alanına giren Kepez’de yapımı sürmekte olan Bölge Hastanesi’nin yol yapımı işini Belediye Başkanı Sayın Dr. Ömer Faruk Mutan’ın kamuoyu nezdinde Çanakkale İl Özel İdaremiz’in görevi gibi yansıtmasına yönelik tavır ve girişimlerinin haklı ve tutarlı bir tarafı bulunmamaktadır” dedi.
İl Özel İdaresinin 10 yıl önce Çanakkale - Lapseki yoluna para aktardığı, İl Özel İdaresinin Karayollarına dahi para aktarabildiği iddialarının gerçeği yansıtmadığını da söyleyen Şahin, “Zira bahsettiği husus ile ilgili olarak İl Özel İdaremizden Karayollarına aktarılan bir para olmamıştır. İl Özel İdarelerinin kendi bütçelerinden Karayollarına herhangi bir para aktarması mümkün değildir. Çanakkale - Lapseki yolu Karayollarının kendi parası ile yapılmış olup, bu yapım sürecinde 2008 - 2010 yıllarını ve ülke genelini kapsayan bir Başbakanlık Genelgesi’ne istinaden İl Özel İdaremizin makine ve ekipmanları Karayollarının kendi parasıyla yapmış olduğu bu yolun yapımında destek olmuştur. Burada İl Özel İdaremizden yol yapımı için Karayollarına aktarılan bir para bulunmamaktadır. Yine Sayın Mutan “İl Özel İdaremizin okul yaptırdığını, hatta Eceabat’a yurt yaptırdığını” ifade edip buradan hareketle lafı “bizim de yolumuzu yapsınlar”a getirmektedir. Yukarıda bu yolu yapmanın Kepez Belediyesi’nin görevi olduğunu açıkça ifade etmiştik. Bununla beraber İl Özel İdaremiz tarafından yapılan okulların İl Özel İdaremiz’in bütçesinden yapılmadığını, okul yapımı için gerekli olan paranın Bakanlıktan okul yapımı için tahsisli geldiğini ve tahsisli olarak gönderilen bu para ile de İl Özel İdaremiz aracılığı ile bu okulların yapıldığını ifade etmek isteriz. Eceabat’ta yapılan yurt ise yine İl Özel İdaremiz’in bütçesinden değil Vilayetler Hizmet Birliği’nin yurt yapımı ile ilgili olarak gönderdiği para kullanılarak İl Özel İdaremiz tarafından yapılmaktadır. Netice itibariyle ne ilimizdeki okulların yapımı için ne de Eceabat’taki yurdun yapımı için Özel İdaremizin bütçesinden çıkan bir para bulunmamaktadır. Okulların ve Eceabat’taki yurdun yapım işinde hal böyle iken durumu kamuoyuna farklı bir şekilde yansıtıp buradan hareketle Kepez Belediyesi’nin görevi olan Bölge Hastanesi’nin yol yapımı işini Sayın Mutan’ın Özel İdaremiz’e yüklemek istemesi ve İl Özel İdaremiz’in göreviymiş gibi lanse etmesi kabul edilebilecek bir tutum ve davranış değildir” diye konuştu.
Kepez Belediyesi’nin görevi olan Bölge Hastanesi’nin yol yapımı işi için ‘Benim param yok, belediyenin parası yok’ dediğini de hatırlatan Şahin, “Geçen hafta sonu Ak Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekilimiz Sayın Bülent Turan’ın ‘Kendinize güldürmeyin. Sana yakışan o yolu yapmak. Hastaneyi biz yaptık yol senin görevin. Para yok yalan. Bir bankada 5 milyonu var. Ben bilmeden konuşmam bir bankada sadece teyit aldım öyle söylüyorum. Para yoksa yine buluruz. Devletin o konuda imkanları var. Ama oturduğun yerden ey şu şirket, ey bu vekil hadi yap dersen kalk ben yapayım o zaman belediye başkanlığını. O yüzden bir daha söylüyorum Kepez’in her derdi bizim derdimiz ama belediye başkanının hatasına hata diyecez, iyiyse iyi diyecez’ şeklindeki ifadesinde geçen ‘bir bankada 5 milyon parası olduğu’ hususunu yalanlamamıştır. Aradan geçen bu on günlük sürede Sayın Mutan’ın bu hususu yalanlamaması Kepez Belediyesi’nin parasının olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Elbette Kepez Belediyesi’nin parası yoksa (ki var olduğunu sayın Mutan yalanlamamaktadır) Sayın Milletvekillerimizin de devreye girmesi neticesi Devletimizin imkanları kullanılarak bu para bulunur. Ancak öncelikli olarak parası olan Kepez Belediyesi’nin, yine Kepez Belediyesi’nin görevi olan Bölge Hastanesi’nin yolunu yapması gerekmektedir ve bunu Sayın Mutan’dan talep etmek de bizlerin ve tüm Çanakkaleliler’in en doğal hakkıdır. Bu açıklamalar ışığı altında Sayın Dr. Ömer Faruk Mutan’ın öncelikle ve ivedilikle Kepez Belediyesi’nin görevi olan Bölge Hastanesi’nin yol yapım işini kendi sorumluluğundan atmaya ve bu sorumluluktan kurtulmaya yönelik açıklamalarını, yaşanan süreç ile ilgili olarak hiç ilgisi yok iken anlam veremediğimiz bir şekilde İl Özel İdaremiz’i de bu sürece dahil ederek kendi görevi olan bu Bölge Hastanesi yol yapım işini sanki İl Özel İdaremiz’in görevi imiş ve İl Özel İdaremiz de bu görevden kaçıyormuş gibi kamuoyunda bir algı oluşturma çabalarını kesinlikle kabul etmiyor ve bu tür çabaların beyhude bir gayretle kamuoyunu gereksiz yere meşgul ettiğini ve kendi sorumluluğundan kaçmak adına kamuoyunu yanlış yönlendirme amacı taşıdığını ifade ediyoruz” dedi.