Kırklareli’de Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından, domates güvesi ve bitki zararlılarına karşı başlatılan feromon tuzaklarla biyolojik mücadele çalışmaları devam ediyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi personelleri tarafından, bitki zararlılarından domates güvesi, yeşilkurt, batı mısır kök kurdu, kanadı noktalı sirke sineği, elma iç kurdu, şeftali güvesi ve salkım güvesine karşı konukçu olduğu bitkilerin verim sezonları başlamadan önce feromon tuzaklar asıldı.

Biyolojik mücadele çalışmalarıyla ilgili yapılan açıklamada, “Bitki sağlığı konusunda görev alan personellerimiz, sezon boyunca rutin olarak bu tuzakların kontrolünü sağlayıp herhangi bir epidemi durumu oluşmadan önce üreticilerimize SMS ile bilgilendirme mesajı göndermiştir. Ayrıca meyve zararlılarından Adana Biyolojik Mücadele Enstitüsü önderliğinde izleme projesi bulunan Akdeniz meyve sineğinin ilimizdeki popülasyonu ve yaşam döngüsünün tespit edilebilmesi için asılan feromon tuzakların kontrolü yıl boyunca devam edecektir” denildi.

Açıklamada ayrıca, “Üreticilerin başvuruları ve rutin kontroller sırasında üreticilerimize bitki hastalıkları üzerine de tavsiyeler verilmiştir. Aynı zamanda hastalıklı bitkilerden numuneler alınarak Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsüne gönderilmiş ve gelen sonuçlara göre de üreticilere bilgilendirmeler yapılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Feromon tuzaklar

Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü yetkilileri, fenomon tuzaklarla ilgili ise, "Tarımsal üretim sırasında ortaya çıkan zararlı böceklerle yapılan kimyasal mücadelenin insan ve çevre üzerine olumsuz etkilerinin anlaşılmasının ardından, zirai mücadele ilaçlarının kullanımını azaltmak için bir çok biyoteknik yöntem geliştirilmiştir. Bunlardan biride feromonların kullanılmasıdır. Feromon, dişi böcekler tarafından salgılanan erkeğin dişiyi bulmasını sağlayan kimyasal maddelerdi. Bu maddeler sentetik olarak üretilebilmektedir. Feromon Tuzakları ise feromon emdirilmiş bir kapsül ile kapsüle gelen böceğin yakalanmasını sağlayan bir tuzak gövdesi ile yapışkan tabladan oluşmaktadır. Böcek türlerinin ürettiği feromonlar farklı kimyasal yapıdadır" şeklinde bilgi verdi.