Burdur Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından tedavileri tamamlanan kızıl akbaba ve çakal doğaya salındı.

Lisinia Yaban Hayatı Rehabilitasyon Merkezi bahçesinde düzenlenen etkinlikte, Lisinia Kurucusu Öztürk Sarıca, Vali Şerif Yılmaz ile birlikte Avrupa’nın kanat uzunluğu bakımından ikinci büyük kuşu olan kızıl akbabayı doğaya bıraktı. Kızıl akbaba, doğaya salınmasının ardından gökyüzü semalarında hızla kayboldu. Kızıl akbabanın salımının ardından, tedavisi tamamlanan çakal da doğaya bırakıldı. Lisinia arazisine bir kafes içinde getirilen çakal, kafesin kapağının açılmasının ardından tepelere koşarak uzaklaştı.

Burdur ve çevresindeki yaralanan yaban hayvanlarının Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezinde tedavi altına alındığını ve tedavileri tamamlandıktan sonra doğaya salındığını belirten Burdur Valisi Şerif Yılmaz, “Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezinde daha öncede yaptığımız gibi tedavi edilen kuşlarımızı hayvanlarımızı doğaya saldık. Bugün bir çakal ve bir kızıl akbabayı tedavileri sonrası doğal yaşamlarına bıraktık. Kızıl akbaba kanat açıklığı bakımından Avrupa’da yaşayan ırkların ikinci büyük kanat açıklığına sahip hayvanı. Bu iki hayvan bundan sonra doğada kendi özgür ortamlarında, yaşamlarını özgürce devam ettirecekler. Buraya çakal yavru olarak getirilmişti. Büyüyüp kendi başına yaşayacak duruma geldikten sonra Öztürk Bey’in de yaptığı değerlendirme sonucunda doğaya salındı. Kızıl akbaba da saldırıya uğramış yaralı imiş buraya getirildiğinde oda tedavisi yapılarak doğal yaşamına bırakıldı. Sizler de gördüğünüz gibi Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge ile birlikte yapılan çalışmalar neticesinde buraya getirilerek tedavisi devam eden hayvanlar var burada. Bunlar da sağlıklarını kavuştuklarında kendi başlarına yaşayabilecek konuma geldiklerinde doğal yaşamlarına bırakılacaklar” dedi.

Kızıl akbaba ve çakalın, Lisinia’ya getirildiğinde yaralı halde olduklarını ve tedavilerini hızlı bir şekilde yaptıklarını dile getiren Lisinia Kurucusu Veteriner Hekim Öztürk Sarıca, “Kızıl akbaba buraya getirildiğinde beslenemez durumdaydı hızlı bir şekilde tedavisin yaptık hayata tutunmasını sağladık. Bir yıldır süren tedavi sürecinin ardından büyük kafeste yaptığımız deneme uçuşları neticesinde kanatları yetirince güçlü konuma gelince de doğal yaşamına bırakma kararını vererek bugün Valimizle birlikte doğal yaşamına bıraktık. Çakalda dokuz ay önce yavru olarak bu alanımıza getirilmişi hızlı bir şekilde büyüdü yabaniliğini kaybetmedi. Saldırganlığı artınca da doğal yaşamında kendi başına yaşayabileceğini kararını vererek onu da doğal yaşamına bıraktık” şeklinde konuştu.