Edirne’de geçtiğimiz hasat döneminde görülen Sarı Cücelik hastalığının yapılan araştırmalarda küresel ısınma ve yüksek sıcaklıkla ortaya çıktığı belirlenirken, ürün veriminin düşmesine neden olduğu ileri sürüldü.
Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Havva İlbağı, "Bu hastalık zaman zaman ortaya çıkıyor, küresel sıcaklık artışıyla günümüzde sıcaklıklar oldukça arttı, hastalığın epidemi yapmasını tetikledi” dedi.
Edirne Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Dursun Ali Şahin toplantı salonunda üreticilere hububatta zararlılarla mücadele konferansı verildi. Konferansa katılan Prof. Dr. Havva İlbağı, geçtiğimiz hasat döneminde ortaya çıkan Sarı Cücelik hasatlığına önlem amacıyla neler yapılması gerektiğini üreticilere aktardı.
Gazetecilere konuşan Prof. Dr. İlbağı, tahılların en önemli sorunu sarı cücelik hastalığına yönelik mücadele yöntemleri nelerdir, çiftçiye benimsetmek üzere konferanslar verdiğini belirterek, “Bugün de mücadele yollarının benimsetilmesi için ikinci bir konferans daha veriyoruz. Bu hastalık zaman zaman ortaya çıkıyor, küresel sıcaklık artışıyla günümüzde sıcaklık oldukça arttı. Zaman zaman da bu hastalık epidemi yapacaktır. Yeni bilincine varıyorlar, dolayısıyla ne yapılması gerektiği proje çalışmalarıyla belirlendi. Özellikle Trakya Bölgesi pilot bölge, tüm Türkiye genelinde tahıllarda söz konusu bu hastalığın mücadele yolları belirlendi. Bu da benimsetilecektir. Bu hastalık verim ve kalite açısından yüksek kayıplara neden olmaktadır. Tabi çeşide bağlı olması önemli bir özelliği, bunun dışında bu hastalıkla mücadele de ekim zamanı çok önemli, yaptığımız projelerde buğday ekimlerinin Kasım ayının 2’inci haftası yapılması en uygunudur. Bunu uygulayan çiftçilerimizde bu hastalığa karı başarılı sonuçlar elde etmişlerdir” dedi.
Konferansta üreticiler ilerideki dönemlerde tahıllarda epidemiye neden olan virüs hastalıklarına karşı neler yapılması gerektiği konusunda bilinçlendirildi.