Uşak’ta, Murat Dağı Yok Olmasın Platformu üyeleri düzenlenen toplantıda bugüne kadar yapılan işleri görüştü ve ileriye dönük neler yapılması gerektiğini tartıştı.

Murat Dağı’nda altın aranmasına yönelik çalışmaların durdurulması ile ilgili hukuki sürecin görüşüldüğü toplantıda, Platform, ÇEDAY ve Avgan Banaz Çayı Koruma Derneği öncülüğünde 17 Aralık 2017 Pazar günü saat 14.00’te Uşak Belediyesi önünde düzenlenecek “Suyumuza Toprağımıza Sahip Çıkıyoruz” mitingine tam destek sağlama kararı aldı.

Atapark Çayzade de düzenlenen toplantıya katılan üyeler; Murat Dağı Yok olmasın Platformu Sözcücü Funda Öz Akcura tarafından bilgilendirildi.

Öz Akcura, “Murat Dağı Yok Olmasın Platformu, Murat Dağında değerli maden arama çalışmalarının duyulması üzerine, yaklaşık iki ay süren STK, dernek, oda ve parti ziyaretlerinin ardından, 30 Eylül 2017’de bir araya gelen 140 çevre dostuyla kuruldu. Platform, adını yine bu toplantıda çoğunluk kararı ile aldı. 7 Ekim 2017’de 30 kurucu üye ile Yürütme Kurulu oluşturuldu. Platform, ’Murat Dağında maden faaliyetini duyurmak, maden faaliyetinin susuzluk, kuraklık, ölüm demek olduğuna dikkat çekmek, farkındalık oluşturmak’ amacıyla faaliyetlerine 23 Ekim 2017’de basın açıklaması yaparak duyurduğu Tiritoğlu Park’taki imza standını açarak başladı. Amaca ulaşıldı ve kısıtlı sürede 5 bin imza toplandı, 3 bin bildiri dağıtıldı. Bugün, bugüne kadar yapılanları değerlendirmek, bundan sonraki yol haritasını ortaklaşa çizmek için bir araya gelen Murat Dağı Yok Olmasın Platformunun bugüne kadarki faaliyetleri şunlardır: 28 Ekim 2017’de Dağcılık kulüplerinin organizasyonu ile iki otobüs ’Suyun Kaynağına Yolculuk’ adıyla Murat Dağına gidildi. Su kaynakları ve maden açılırsa ilk elde zarar görecek yerler ziyaret edildi. 12 Ekim’de Platform bileşenlerinden ÇEDAY, Karahallı’da ’Ulubey derelerinin kirlenmesi ve maden faaliyetlerinin tehlikelerini’ anlatan toplantı düzenledi. 25 Ekim 2017’de, Mimarlar Odası Uşak şubesinin davetiyle, TMMOB bünyesindeki mühendis ve mimarlar odası başkan ve yönetim kurullarına ’Murat Dağında maden faaliyetinin tehlikeleri hakkında’ bilgilendirme yapıldı. 4 Kasım 2017’de TBMM’ye gidilerek Murat Dağı hakkında bilgilendirme yapıldı; Çevre Komisyonuna Murat Dağı raporu sunuldu. İstanbul Vodofon Arena’da oynanan Beşiktaş - Monoco maçına giden Beşiktaşlı platform üyeleri tribünlerde ’Murat Dağı Yok olmasın’ yazılı yeleklerle tanıtmamızı yaptı” dedi.

Öz Akcura açıklmalarına şu sözlerle devam etti: “Yine bu süreçte ÇEDAY ve Avgan Banaz Çayı Koruma Derneği 16 Kasım 2017’de, Avgan’da, “Banaz Çayı can çekişiyor; derelerimizi kirletmeyin” konulu panel düzenledi. Konuşmacı olarak bir önceki Aydın Tabip Odası Başkanı ve Aydın Çevre Mücadelesi Sözcüsü Dr. Metin Aydın ve Yüksek Orman mühendisi Doç. Dr. Yücel Çağlar’ın katıldığı panel, Uşak’ın da dâhil olduğu Menderes havzasındaki kirliliğin, çevresel koşullara bağlı ölümlerin ve madencilik faaliyetinin sonuçlarının görülmesi açısından çok önemliydi. 27 Kasım’da yürütme Kurulu Uşak Valisini ziyaret etti. Valiyle görüşmeden, Vali Bey’in de ifade ettiği gibi, Murat Dağı’nda ancak topyekûn halk mücadelesiyle kazanım elde edileceği fikri pekişerek çıktı. 7 Aralık 2017’de bu kez TEMA’nın hazırladığı geniş kapsamlı Murat Dağı raporu ile Uşak Belediye Başkanı ziyaret edildi. Bu ziyaretin de kazanımı; Murat Dağı’nda olası maden faaliyetinin tüm Ege Bölgesinin sorunu olduğu, ölümün kimseyi ayırt etmeden hepimizi gelip bulacağı, ortak mücadelenin yaratılması için tüm olanakların kullanılmasında mutabık kalınması oldu. Platform, ÇEDAY ve Avgan Banaz Çayı Koruma Derneği öncülüğünde 17 Aralık 2017 Pazar günü saat 14.00’te Uşak Belediyesi önünde ’Suyumuza Toprağımıza Sahip Çıkıyoruz’ mitingi düzenleyecektir"