Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, sürdürülebilir sağlıklı bir üretim için, temiz bir çevre, bozulmamış bir doğal denge ve tekniğine uygun bilinçli bir tarımın şart olduğunu ifade ederek, toprak verimliliğini korumak için anız yakma alışkanlığının bırakılması gerektiğini söyledi.

İl Müdürü İbrahim Sağlam, gerek dikkatsizlik, tedbirsizlik gerekse mısır ve soya hasadından sonra toprak işlemede kolaylık sağlamak amacı ile bölgemiz çiftçisinin geçmişten gelen hasat sonrası anız yakma alışkanlığı kendisine, çevresine, doğaya dolayısıyla yurt ekonomisine büyük zarar verdiği kaydetti.

Osmaniye Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, "Çukurova’nın bereketli topraklarının verimliliğini korumak için anız yakılmamalıdır. İlimizde bu sezon buğday hasadı sonrası anız yakma olayı yok denecek kadar az olmuştur. Aynı özveriyi mısır hasadı sonrasında da bekliyoruz. Anız yakmayan çiftçilerimize özellikle teşekkür ediyorum. Aynı zamanda tarladaki bitki artıklarını Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programından vermiş olduğumuz Anız Parçalama Makineleri ile işlenmesi önerilir. İl Müdürlüğümüz 2016-2017 yılı Eğitim Çalışmaları Kapsamında ’Anız Yakmanın Zararları’ konusunda 80 adet Çiftçi Bilgilendirme Toplantısı düzenlenmiş, bin 325 çiftçinin katılımı sağlanmıştır. Konu içerikli 872 adet liflet dağıtımı yapılmıştır. Ayrıca 17 köy okulunda eğitim çağındaki toplam bin 121 öğrenciye görsel destekli ’Anız Yakmanın Zararları’ konusunda eğitim verilmiştir. Teknik, ekonomik ve sosyal nedenlerden dolayı, her yıl olduğu gibi bu yıl da her ne sebeple olursa olsun Bakanlığımız talimatları ve Valiliğimiz tebliğince ilimiz sınırları dahilinde anızların yakılması kesinlikle yasaklanmıştır. Anız yakıldığını gören veya duyan çiftçilerimizin derhal idari ve adli mercilere haber vermeleri gerekmektedir. Anız yakma yasağına uymayanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20. maddesi gereğince her dekar için 42,44 TL idari para cezası verilecektir. Orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskun mahallelerde ceza beş kat arttırılacaktır" dedi.