Aliağa halkına uzun yıllar sosyal yaşam alanı olarak hizmet veren Zeytinli Parka 100 yıl aradan sonra ilk kez zeytin ağacı dikildi. Zeytinli Parka kendi elleriyle zeytin ağacı diken Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, 100 yıl aradan sonra Zeytinli Parka zeytin ağacı diken ilk Müslüman ve Türk olarak tarihe geçti.

Yeşile ve doğaya verdiği önemle vatandaşlarının takdirini toplayan Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Zeytinli Parka kendi elleriyle zeytin ağacı dikti. Böylece, varlığı Cumhuriyet dönemi öncesine uzanan ve 90’lı yılların başında park olarak hizmete açılan Zeytinli Park bölgesine ilk kez bir belediye başkanı zeytin ağacı dikmiş oldu.

Başkan Serkan Acar, zeytin ağacı dikiminin ardından kendisine eşlik eden başkan yardımcısı Orhan Mahmut Çetinel ile Park ve Bahçeler Müdürü Harun Selim Tosun’dan ağaç dikimi çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Kurtarılan zeytin ağaçları belirlenen bölgelere dikildi

Aliağa Belediyesi, karayolları çalışmaları kapsamında yapılan şehir yolu, otoban güzergahına denk gelen ve bu nedenle kesilmesine ya da köklenmesine karar verilen zeytin ağaçlarına sahip çıktı. Aliağa Belediyesinin sahip çıktığı zeytin ağaçları belirlenen bölgelere dikildi. Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerince son üç ayda yapılan çalışmalar ile Zeytinli Park içerisine 10 yaş ve üzeri 38 adet, sahil bandı müze arkasına 23 adet, belediye arkasına 16 adet, Yeni Şakran Mahallesi’ne ise 30 adet Zeytin ağacının dikimi yapıldı. Boyları 2 ila 4 metreyi bulan Zeytin ağaçlarının dikim yerleri belirlendikten sonra dikimleri Aliağa Belediyesi Ziraat Mühendislerinin gözetiminde özenli bir şekilde yapıldı. Müze arkasına 15 adet daha zeytin ağacı dikilecek.

“Yaptığımız çalışmaların bir kurtarma projesi olduğu unutulmamalıdır”

Yıllar sonra Zeytinli Park’a ilk kez belediye eliyle Zeytin ağacı dikildiğini belirten Aliağa Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Harun Selim Tosun “Karayolları çalışmaları kapsamında yapılan şehir yolu, otoban güzergâhına denk gelen ve bu nedenle kesilmesine ya da köklenmesine karar verilen zeytin ağaçlarına Aliağa Belediyesi olarak sahip çıktık. Sahip çıktığımız zeytin ağaçlarını belli bir program çerçevesinde Aliağa merkez olmak üzere tüm mahalle parklarına dikimini gerçekleştirmeyi planladık. Bu kapsamda 2017 yılının ikinci yarısından itibaren 10 yaş ve üzeri 150 Zeytin ağacını Aliağa’ya kazandırdık. 500 adet zeytin ağacını merkez ve mahallelerde bulunan tüm parklara dikmeyi hedefliyoruz. Yaptığımız çalışmaların bir kurtarma projesi olduğu unutulmamalıdır. 100 yıl sonra zeytinli parka zeytin ağacı dikmenin gururunu yaşıyoruz. Dikimini gerçekleştirdiğimiz zeytin ağaçlarımızın bakımlarını ve sulama işlemlerini düzenli olarak gerçekleştiriyoruz. Budanması ve ilaçlanması gereken zamanlarda da gerekli işlemleri yapacağız. Aralıksız olarak sürdürdüğümüz ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışmaları ile Aliağamız yeşille anılan bir ilçe olacak” dedi.

Zeytinli Parkta yaşları 100 ila 150 arası olan 135 ağaç bulunmaktayken yapılan takviye ile zeytin ağacı sayısı 173’e çıkmış oldu.