Merkezefendi Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu, Fransa’nın Strasbourg kentinde gerçekleştirilen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’ne katıldı.
Fransa’nın Starsbourg kentinde düzenlenen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nde Türkiye’yi temsil eden Merkezefendi Belediye Başkanı Muhammet Subaşıoğlu, yapılan toplantılarla ilgili açıklamalarda bulundu.Subaşıoğlu, Avrupa Konseyi’nde gündemin Türkiye tarihine kara bir leke olarak geçen FETÖ’nün gerçekleştirmek istediği 15 Temmuz darbe girişimi olduğunu ifade etti. Avrupa Konseyi’nin Türkiye’ye ayrı bir önem verdiğini belirten Başkan Subaşıoğlu, “Burada yapılan genel kurul toplantısında 15 Temmuz darbe girişimine karşı Avrupa Konseyi’nin net bir tavır aldığını görmekten son derece mutluyuz. Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişimine karşı vermiş olduğu demokrasi mücadelesinin yanında olduklarını, darbeyi kabul etmediklerini ifade ettiler. Türkiye’yi ilgilendiren kısımlarıyla ilgili özellikle genel kurulda, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Janland’ın da Türkiye ziyaretiyle oluşan 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili anlayış birliği hususunda çeşitli görüşmeler yapıldı. Özellikle bu konuda sunumlar yapıldı” dedi.
Türkiye Belediyeler Birliği hakkında konuşan Başkan Subaşıoğlu, “Konseyin yerel ve bölgesel yönetimler kongresinin gündemi hayli yoğun demiştim. Türkiye Belediyeler Birliği de burada bir stant açtı ve özellikle istihdam için koordinasyon ve eğitim projesinin lansmanını burada gerçekleştirdi. 17-18 Mayıs 2016 tarihinde İstanbul’da yapılmış olan, aslında sosyal bağların güçlendirilmesi konusunda uluslararası zirvenin bir anlamda lansmanı da yapılmış oldu. Türkiye Belediyeler Birliği’nin çok güzel bir hazırlığı var. Aynı zamanda birlik, 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili hazırlamış olduğu kitapçığı da buradaki konsey üyelerine sunmuş oldu. Bugün itibari ile yapılan görüşmelerde en çok gündeme gelen Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişimi ve bununla ilgili demokrasinin güçlendirilmesi, demokrasinin yanında yer alması hususları gündeme damgasını vurdu. Yarın ve yarından sonra inşallah konsey kendi yoğun gündemine devam edecek” ifadelerine yer verdi.
Avrupa’nın gündeminde göçmen krizi meselenin de ağırlığını koruduğunu belirtüen Başkan Subaşıoğlu, “Bütün Avrupa’yı ilgilendiren göçmen krizi meselesi de bütün ağırlığı ile gündemdeki yerini koruyor. Özellikle göçmen krizi mi, yoksa göçmenlere karşı alınan tavırlardan kaynaklanan politik-siyasi bir kriz mi? Konusunda tartışmalar da var. Türkiye’nin 3 milyon civarı Suriyeli’ye kapılarını açmış olması, göçmenlere ev sahipliği yapıyor olması ve Türkiye’nin sahadan gelen verileri ortaya koyması, Avrupa Konseyi çevrelerince belli ölçüde şaşkınlıkla karşılanıyor. Çünkü Avrupa Konseyi üyelerinin kabul etmiş olduğu göçmen sayıları binlerle ifade ediliyor. Oysaki Türkiye, milyonlarca Suriyeli’yi kendi topraklarında ağırlama, misafir etme durumunda. Bu konu Avrupa’da tartışılmaya devam edilecek” şeklinde konuştu.