Dicle Elektrik ekipleri, dün ‘Elektriklerimiz kesik, karanlıktayız’ diyerek yol kesme eylemi yapılan Şanlıurfa’nın merkez Eyyübiye ilçesine bağlı Uğurlu Mahallesi’ne girdi.
Gece aşırı tüketim nedeniyle yanan trafoyu yenisi ile değiştiren enerji şirketine bağlı ekipler, bu sabah da kaçak kontrolü için mahalleye girdi. Yapılan kontroller sonunda 200 aboneden 60’ının kaçak elektrik kullandığı belirlendi. Kayıt dışı elektrik kullanan müşteriler hakkında gerekli idari ve adli işlemlere başlandı.

Karayolunu kesmişlerdi
Edinilen bilgiye göre, sadece 260 mesken abonesi bulunan Uğurlu Mahallesi’nde her biri 400 KVA gücünde 4 trafo bulunuyordu. Normal kullanım şartlarında bin 500 meskene yetecek güçteki bu trafolardan biri, elektriğin kayıt dışı olarak ısınma amaçlı kullanılması yüzünden patladı ve devre dışı kaldı. Trafoyu onarmak ve kaçak kontrolleri yapmak için buraya giden Dicle Elektrik ekipleri, mahalleye sokulmayınca Uğurlu Mahallesi’nin bir kısmı karanlıkta kaldı. Bunu bahane eden bazı provokatörlerin de kışkırtmaları sonucunda çoğunluğu çocuk olan bazı guruplar 2 gün ard arda Şanlıurfa-Akçakale devlet karayolunu lastik yakarak ulaşıma kapattı.

200’ünden 6’ı kaçak çıktı
Trafoyu değiştirmenin yanında mahallede kaçak elektrik kontrolü yapmakta kararlı olan Dicle Elektrik’e bağlı ekipler, dün gece mahalleye girerek önce yanan trafoyu yenisi ile değiştirdi. Güvenlik tedbirleri arasında yapılan bu çalışmanın ardından sabah erken saatlerde ise enerji şirketine bağlı kaçak kontrol ekipleri mahalleye girdi. Mahalleye dağılan ekipler, bazı abonelerin sayaçları evin içerisinde olması ve kapıyı açmamaları nedeniyle ancak 200 sayacı kontrol etti. Yapılan kontroller sonunda 200 sayaçtan toplam 60 tanesinde kaçak elektrik kullanıldığı belirlendi. Bu arada, sağlıklı ölçüm yapmadığı belirlenen sayaçlar, yenileri ile değiştirildi. Mahallede kontroller sürerken, elektrik sayaçları mesken içerisinde bulunan bazı kişilerin, ekiplere kapılarını açmadıkları gibi, bazı kişilerin de sayacının değiştirilmesini engelleyebilmek için uzun süre çaba sarf ettiği gözlendi.

Sorun kısmen giderildi
Yaşananlarla ilgili bilgi veren Dicle Elektrik Şanlıurfa İl Müdürü Osman Hondu, Uğurlu Mahallesi’nde trafo değişimi gibi kaçak kontrolü yapacak ekiplerinin de engellendiğini bildirdi. Dicle Elektrik Dağıtım’ın kararlı çalışmaları sonunda yanan trafonun dün gece yenisi ile değiştirildiğini, ardından kaçak kontrollerini yaptıklarını ifade eden Hondu, "Uğurlu Mahallesi için tarama çalışmalarımız devam edecek. Mahallede yaşanan sıkıntı kısmen giderilmiş durumda. Enerjisini kayıt altında bulunduran, ödemesini düzenli yapan müşterilerimizin mağdur olmaması için kaçak elektrik kullanımının da önüne geçmek durumundayız’’ dedi.