Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır, aralarında Almanya’nın da bulunduğu bazı AB ülkelerin Kıbrıs sorunun arkasına saklandığını iddia etti. Bozkır, "Ben şahsen, Kıbrıs sorunu çözülsün de şu gerçek (Türkiye’nin AB üyeliğine) karşı çıkanlar ortaya çıksın diye arzu ediyorum." dedi.

    AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, katıldığı bir özel televizyon kanalında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Mevlüt Çavuşoğlu’ndan sonra AB Bakanlığı’na getirilen eski Brüksel Büyükelçisi Volkan Bozkır, "Bazı AB ülkeleri Kıbrıs’ın arkasına saklanıyor. Örneğin Almanya. Kıbrıs sorunu çözülürse AB sürecinde Türkiye’nin süratini yavaşlatan ülke olarak resminin net bir şekilde gözükmesinden endişe duyuyorlar. Onun için ‘Kıbrıs’ı keşke çözseydiniz çok iyi olurdu’ falan diyorlar ama aslında Kıbrıs sorunu çözüldüğü zaman okların, bakışların o ülkelere yönleneceğini çok iyi biliyorlar. Fransa’yı da bunun içine sayabiliriz. Ekonomik menfaatleri var." şeklinde konuştu.

    "KIBRIS SORUNU ÇÖZÜLSÜN DE GERÇE KARŞI ÇIKANLAR ORTAYA ÇIKSIN"

    Türkiye’nin AB üyelik sürecine karşı çıkan ülkelerin bir an önce ortaya çıkmasını arzu ettiğini kaydeden AB Bakanı Bozkır konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Ben şahsen, Kıbrıs sorunu çözülsün de şu gerçek (Türkiye’nin AB üyeliğine) karşı çıkanlar da ortaya çıksın diye arzu ediyorum. Çünkü öyle bir noktada ikili ilişkilerdeki ortak çıkarlar ve durgun Avrupa piyasasına oranla Türkiye’deki bu canlılık ve yatırım güvenliği, ekonomik büyüme, bölgedeki konumu nedeniyle Almanya için çok önem ifade eden ikili ilişkiler o zaman Almanya’nın vereceği kararda Türkiye lehine ilerleme sağlamasına imkân verecektir."

    "AB, YANLIŞ BİR RESME BAKIYOR"

    Ekim ayında açıklanacak Türkiye’nin İlerleme Raporu’na ilişkin olarak ise AB Bakanı Bozkır, "Türkiye olarak baktıkları resmin doğru resim olmasını istiyoruz. Yanlış bir resme bakıldığında yanlış bir algı ortaya çıkıyor. İlk yapmamız gereken bu algıyı düzeltmek. Türkiye’nin aile fotoğrafında yer almaması yanlış bir şey oldu, bunu düzelteceğiz. Siyasette bunun düzeltilmesi gerekiyor. Yanlış bir resme bakıyorlar. İlerleme raporu için katkılarımızı vereceğiz. Müsteşarımız yakın bir tarihte Brüksel’e gidecek. " değerlendirmesinde bulundu. Volkan Bozkır, kapıların açılması halinde Türkiye’den Avrupa’ya toplu göçlerin yaşanmayacağını vurgulayarak “Kapıları açsalar, 20 milyon Türk vatandaşı gidecek diyorlar. Kapıları açsalar, biz kendi kapımızı kaparız. Belçika’ya gitseler iş yok güç yok, ne yapacak orada?” şeklinde konuştu.

    "AB SÜRECİ FASIL AÇMAKTAN İBARET BİR SÜREÇ DEĞİLDİR"

    Türkiye’nin AB üyelik sürecinde müzakere fasılların açılmasının o kadar önemli olmadığını savunan Volkan Bozkır, "Avrupa Birliği süreci fasıl açmaktan ibaret bir süreç değildir. AB süreci konusunda çok daha sağlıklı bir noktadayız. Bütün gereksinimleri yerine getirdiğimizde o fasıl bizim için açılmıştır." sözlerine yer verdi.