Alman hükümeti, Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarının Alman sosyal sistemini suistimal etmeleri durumunda ağır cezaları öngören yasa taslağını kabul etti. Yasaya göre Almanya'ya iş aramaya gelen AB'lilere sadece 6 aylık bir istihdam süresi verilecek. Bu süre zarfında iş bulamayanların ülkeyi terk etmesi gerekecek. Oturum izinleri olmadığı için de sosyal haklardan yararlanmaları mümkün olmayacak.

Federal Hükümet, Avrupa Birliği (AB) içi serbest dolaşım hakkından yararlanarak Alman sosyal sisteminin suistimalini önlemek için sert adımları öngören yasa taslağını hazırladı. Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ve Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Çalışma Bakanı Andrea Nahles'in ortaklaşa hazırladığı yasa taslağı dünkü Bakanlar Kurulu'nda kabul edildi. Gelecek yılın başından itibaren geçerli olacağı belirtilen yasada ayrıca göç alan belediye ve bölgelere destek çıkılması öngörülüyor.

İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Almanya'nın tümüyle desteklediği serbest dolaşım hakkının Avrupa'nın uyumluluğun vazgeçilmez bir parçası olduğunu vurgulayarak, “Bu çok hassas bir konu. AB ülkelerinden göç alımı giderek artıyor. Buraya gelenler Almanya'nın refah seviyesine katkı sağlıyor.” dedi. Ancak göç alımı çerçevesinde oluşan problemlere de göz yumulamayacağını belirtti. Sundukları yasayla efektif çözüm yolu arandığına dikkat çeken de Maiziere, yasanın “Serbest dolaşıma evet, serbest dolaşım için desteğe evet, ancak serbest dolaşımın suistimaline hayır.” diye özetlenebileceğini ifade etti.

Çalışma Bakanı Nahles ise AB içinden göç alımıyla ilgili olarak birçok belediyenin bir dizi sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını söyledi. Sundukları yasa ile bu belediyelere destek çıkılacağına dikkat çeken Nahles, federal bütçeden bu konudan etkilenen belediyelere Mart ayında 200 milyon Euro taahhüt edildiğini, buna 25 milyon Euro ekleneceğini aktardı.

Federal basın evinde düzenlenen toplantıda “Sosyal sistemin suistimal edilmesi ne kadar zarara sebep oluyor?” sorusuna Nahles, bu konuda net bir verilerinin bulunmadığını belirtmesi dikkat çekti.

Bu yılın başında Büyük Koalisyon'un küçük ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik Parti (CSU), ‘sosyal sisteme fakir göçü' tartışmasını başlatmış, bu konu daha sonra Federal Bakanlar Kurulu'nun masasına gelmişti. Kabine özellikle Doğu Avrupa'dan ülkeye gelenlerin sosyal sistemi suistimal ettiği iddiayı araştırmak için müsteşarlardan oluşan bir komisyon kurmuştu. Komisyonun çalışması sonucunda yasa taslağı hazırlandı.

6 AY İŞ BULMAYAN ÜLKEYİ TERK EDECEK

Yasaya göre Almanya'ya iş aramaya gelen AB'lilere sadece 6 aylık bir istihdam süresi verilecek. Bu süre zarfında iş bulamayanların ülkeyi terk etmesi gerekecek, oturum izinleri olmadığı için sosyal haklardan yararlanmaları mümkün olmayacak. Bunun yanı sıra ‘Çocuk Parası'nın suiistimal edilmemesi için vergi numarası olan ebeveynlere çocuk parası verilecek. Federal Hükümetin Uyum ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz ise bu yasa çerçevesinde ayrıca mültecilere yönelik olumlu adımlar atıldığını açıkladı. Sadece sağlık hizmetleri alanında eski kurallar geçerli olduğunu belirten Özoğuz, mültecilere verilen yardım parasının artırılması, 18 aydan fazla süre burada kalanların genel sosyal sisteme dahil edilmesi ve mültecilerin 4 yıl yerine 15 ay içinde sosyal yardım alma hakkı doğması gibi yasal değişiklikler yapıldığına dikkat çekti.