ABD’nin en büyük TV yayıncısı Sinclar Broadcast Grup’un, uydurma haber metinleri hazırlayıp, sadece rolünü oynayacak bir kukla sunucu bulup “haber” diye onları okutarak yayın yaptığı ortaya çıktı. Bu skandal olay ülke genelinde geniş yankı uyandırdı.

Amerikan medyası son günlerde ortaya çıkan büyük bir skandalla sarsılmış halde. Ülkenin yerel televizyon yayınında en büyük şirketi olan Sinclar Broadcast Grup’un, uydurma haber metinleri hazırlayıp, sadece rolünü oynayacak bir kukla sunucu bulup “haber” diye onları okutarak yayın yaptığı ortaya çıktı.

“YENİ DEĞİL, UZUN ZAMANDIR BÖYLE… MEDYAMIZ BAĞIMSIZ DEĞİL”

Konu üzerine 3 Nisan’da analiz yayınlayan CNBC, “Sinclair televizyon istasyonu adına çalışanlar için bunun yeni bir şey olmadığı ve uzun zamandır yaşandığını, yerel haber bültenlerinde özel zamanlarda, bilhassa siyasi olarak heyecanlı zamanlarda yayına sokulması için tasarlanıp önceden paketlenmiş hikâyelerin yayına sokulduğunu” ifade etti.

CNBC ayrıca, bu “haberlerin” günlük olarak ve zorunu biçimde terör hikâyeleri ihtiva ettiğine dikkat çekti. Bu malumat, konu özelinde Amerikan halkının İslam’ı terörle özdeşleştirmesi ve şiddetli bir İslam ve Müslüman düşmanı kesilip iflah olmaz bir saldırgana dönüşmesi için medyadaki iğrenç politikayı da açığa vurdu.

CNBC “sonunda konunun kamu dikkatine girmiş” olmasından memnuniyetini de izhar etti.

Yazıdaki esasen bizce yıllardır bilinen ve demokrasi dersi vermeye kalktıklarında söylenen bir hakikat da en açık surette ifade edildi: “Trump ve ‘uydurma haberler’ devrinde, medyamızın bağımsız bulunmadığı ve uzun zamandır da öyle olmadığı hakikatinin artarak ve bilerek şuurunda olmalıyız.” Durumun kendilerini şimdiye kadar olduğundan daha fazla endişelendirmesi gerektiği de vurgulandı.

“DEMOKRASİMİZ İÇİN OLAĞANÜSTÜ TEHLİKELİ”

Amerikan televizyon kanalı MSNBC’de yayınlanan “Morning Joe” adlı programda da konu enteresan sözlerle ele alındı. Sunuculardan Mika Brzezinski, “gazetecilik için utanç verici bir an” olarak ifade ettiği vaziyette, ayrıca önüne konulan metinleri sorgusuz sualsiz okuyup rol yapan sunuculara da uzunca bindirdi. Mesele, başlığa aldığımız ve demokrasilerinin fevkalade tehlike içinde olduğunu ifade eden manşetle tartışıldı.

TRUMP MÜDAFAA ETTİ!

Ayyuka çıkan skandal sonrası Trump attığı bir twitle Sinclair Broadcast Grup’u savundu. Bunu yaparken de CNN’den çok daha üstün olduğunu vurguladı. Böylece bir kepaze ve palavracının bir diğeri üzerinden savunulması ve “kim daha az rezil” yaklaşımı yapılması gibi bir garabet ortaya çıktı.

Bildirildiğine göre, Sinclair Grup, 200 kadar yerel Amerikan istasyonuna sahip ve Amerikan hane halkının %40’ına ulaşıyor.

Yaşanan bu son hadise ile, ikide bir “demokrasi” mefhumunu dillerine pelesenk edip sağa sola ayar vermeye kalkanların, zaman geçtikçe o mefhumla daha da problemli hale geldikleri gözükmüş oldu. Hele hele Türkiye’ye “demokrasi dersi” versinler diye şikâyet mercii olmaları düşünülemeyecek bir derekeye yuvarlandıkları iyice anlaşıldı. Hal bu iken hala oralardan bakıp buralara “insan hakkı, özgürlük” vs. dersi vermeye kalkacakların, biraz olsun haysiyeti dert edinerek duraklamayı akıllarından geçirip geçirmeyecekleri merak konusu.

Kaynak: Yeni Akit (Ömer E. Keçeci)