Trump'ın Suriye konusunda tıpkı Obama gibi hareketsiz kaldığı düşünülse de bu tavır Obama tarafından gönüllü bir şekilde uygulanırken, Trump cephesinde durum böyle değil. Başkan Trump'ın Washington'daki Rus karşıtı cephe ile sıkı bir gerilim içerisinde olduğu biliniyor. Suriye konusunda Rusya ile kurulan her temas sonrası ise bu cepheden sert bir hamle geliyor. Fakat Trump bu sefer daha kararlı gibi görünüyor...

Habertürk Yazarı Serdar Turgut, geçtiğimiz günlerde (21 Şubat 2018) "Gizli Suriye planı üzerinde çalışılıyor" başlıklı yazısında Georgetown Üniversitesi'nde Amerikan dış politika elitlerinin yetiştiği School for Foreign Service tarafından 27 Şubat'ta saat 18.45'te Georgetown Alumni House'ta gerçekleştirilecek olan yemekli toplantıya Putin'in özel temsilcisi Vitaly Naumkin'in de davetli olduğunu yazdı. Bu toplantıda Naumkin'in konuşma yapacağı aktaran Turgut, Naumkin'in ABD'ye Suriye konusunda "büyük bir plan" ile geldiğini söyledi. Turgut şu ifadeleri kullandı:

NAUMKİN'İN ZİYARETİ SONRASI TRUMP-PUTİN GÖRÜŞMESİ YAPILACAK

"Zeytin Dalı Operasyonu'nun Rusya'yla daha önce konuşulduğu gibi bir aşamaya getirilmesinden sonra Putin artık büyük oyunun ana hatlarını Washington'un dış politika elitlerine de anlatmanın zamanının geldiğine karar verip Naumkin'i 27 Şubat'ta Washington'a gönderiyor. Naumkin'in konuşmasından hemen sonra Trump ve Putin'in Suriye'nin geleceği üzerine uzun bir telefon görüşmesi yapması da bekleniyor."

NAUMKİN'İN ZİYARETİ ÖNCESİNDE TRUMP, McMASTER'I PENTAGON'A GÖNDERMEK İSTİYOR

Serdar Turgut, 26 Şubat 2018 tarihli "Suriye büyük oyununda Washington'da yeni adım" başlıklı yazısında ise Beyaz Saray'ın ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster'ı Pentagon'a dört yıldızlı general konumunda geri göndermek için arayış başlattığını ve bunu Naumkin'in ABD ziyareti öncesinde yapmak istediğini yazdı.

McMaster, Başkan Donald Trump'ın Rusya ile yakınlaşma stratejisi önündeki en önemli engellerden biri olan "Rus karşıtı" cephenin kamuoyu tarafından tanınan isimlerinden biri.

Prof. Dr. Vitaly Naumkin ise Rusya adına tüm Ortadoğu stratejisinin ve Suriye bağlamındaki Kürt politikasının ana mimarı. 

TRUMP'IN RUSYA İLE YAKINLAŞMA STRATEJİSİ

ABD Başkanı Donald Trump'ın, seçim kampanyasının başından itibaren Suriye konusunda Rusya ile yakınlaşma vurgusu yaptığı hafızalarda tazeyken, Çin'in askeri yapılanmasını dengelemek için Rusya'yla yakınlaşma stratejisinin mimarı olarak kabul edilen ve 1969-1977 yılları arasında 'Ulusal Güvenlik Danışmanı' ve 'Dış İşleri Bakanı' olarak ABD dış politikasına yön veren diplomat/stratejist Henry Kissinger'in Trump'a aynı tavsiyeleri sürdürdüğü de biliniyor.

İSTENMEYEN ADAM: McMASTER

Öte yandan üç yıldızlı McMaster'ın, Trump yönetimindeki dört yıldızlı üç general ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Beyaz Saray Genel Sekreteri John Kelly ve ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford ile anlaşamadığı da bilinen gerçeklerden. Katolik olmaları sebebiyle Trump yönetimindeki "Katolik damar" olarak bilinen bu isimler; Rusya'dan, Kuzey Kore'ye kadar birçok konuda kendilerinden daha düşük rütbeli McMaster'dan farklı görüşlere sahipler. Örneğin McMaster, Kuzey Kore konusunda "bloody nose attack" adını verdiği önleyici askerî hamleyi savunurken, Mattis cephesi Başkan'a daha îtidalli bir politika öneriyor. Net bir şekilde fark edilen bu durum ABD kamuoyu içerisinde de değerlendirmelere konu oluyor. Bu yılın Ocak ayında basına yansıyan haberlerde Jim Mattis ile McMaster'ın Kuzey Kore konusunda Trump'ı "makul şekilde yönlendirmeye" çalıştığını belirten ABD'nin eski Genelkurmay Başkanı Mike Mullen, bu 'kararsız' tutumu eleştierrek, "Endişem, bu durumun ne kadar sürdürülebileceğiyle ilgilidir" ifadelerini kullandı.

McMASTER TRUMP'I BÖYLE ELEŞTİRMİŞTİ

Bir kaç gün önce düzenlenen Münih Güvenlik Konfransı'na ABD Savunma Bakanı James Mattis ile katılan Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster, burada yaptığı konuşmada "Rusya'nın ABD seçimlerine müdahelesiyle ilgili açılan FBI soruşturmasındaki deliller inkar edilemez, doğruluğu şüphe götürmez..." ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Time Türk (Pınar Hilal Balta)