Amerika Savunma Bakanı Jim Mattis, İran'I yaklaşan Mayıs parlamento seçimleri için Irak'ın etrafında “başıboş dolaşmakla” suçladı. Reuters'in haberine göre bu seçimlerde DAEŞ'e karşı Amerikan destekli savaşta başarı elde eden Haydar El İbadi yeni bir dönem daha kazanmayı hedefliyor.

Seçim sandıkları gelecek dört yıl için Irak'ın liderini belirleyecek. Bu süreçte ise Bağdat, DAEŞ'den geri alınan şehirleri ve kasabaları yeniden inşa etmekle ve militanların geri dönerek çatışmaları ateşleyen mezhepsel ve ekonomik bölünmeleri engellemeye çalışacak.

İbadi'nin rakipleri arasında eski Başbakan Nuri al-Maliki ve eski Ulaştırma Bakanı Hadi al-Amiri var. Her ikisi de İran'ın komşu Irak'taki yakın müttefikleri olarak görülüyorlar. Mattis ise İran'ın Irak seçimlerine etkisiyle ilgili fazla detay vermedi ancak Irak politikacılarına para akıtmak yoluyla nüfuzu edildiğini öne sürdü.

"İBADİ DEVRİLSİN" Mİ İSTENİYOR?

İran'dan konuyla ilgili hızlı bir tepki gelmezken geçmişte Irak seçimlerine müdahaleyi inkar ettikleri bilinmekte. Mattis, İran'ın bu yöndeki eylemlerini Rusya'yla kıyasladı. Amerikan istihbarat servisinin de sonuca vardığı üzere Rusya'nın 2016 başkanlık seçimlerine Donald Trump yönünde müdahale ettiğini hatırlattı. Rusya bunu kabul etmiyor. Mattis, “İran, Irak seçimlerinin etrafında başıboş dolaşarak Rusya örneğini takip ediyor.” dedi.

Mattis, İran'ın çabalarının başarılı olup olmadığına veya İran'ın İbadi'yi devirmek isteyip istemediğine dair düşüncelerini açıklamaktan kaçındı. Afganistan ve Orta Doğu'ya yaptığı ziyaretlerin İran'ın bölgedeki faaliyetlerine yönelik endişelerini güçlendirdiğini dile getirerek Suriye'de şiddeti alevlendirmekten Batı Afganistan'da isyancılara yardım etmeye kadar şeklinde İran ilgili bahsettiği eylemleri belirtti.

Kaynak: Time Türk