ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin kendini savunma hakkı olduğunu ve NATO müttefiki olarak Türkiye’nin yanında olduklarını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, günlük basın toplantısında, Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının angajman kuralları çerçevesinde düşürülmesine yönelik sorulara cevap verdi. Toner, yaşanan olayla ilgili Türk ve Rus yetkililer ile görüşme halinde olduklarını ve detayları elde etmeye çalıştıklarını dile getirdi. Olayın ardından yaşanan gerilimin düşürülmesi gerektiğini kaydeden Toner, Başkan Barack Obama ve NATO Genel Sekreteri’nin bu yöndeki açıklamlarına dikkat çekti.

“TÜRKİYE’NİN TOPRAKLARINI KORUMA HAKKI VAR”

Türkiye’nin hava sahası ve topraklarını koruma hakkı olduğunu kaydeden Toner, Rusya’nın IŞİD ile mücadele eden ılımlı muhalifleri hedef almasının “çok kompleks ve karmaşık” bir ortam oluşturduğunu dile getirdi. Böylesi kazaların ilk kez yaşanmadığını kaydeden Toner, çok net bir sınır ihlali söz konusu olması halinde Rusya'nın bunu gelecekte tekrarlamaması gerektiğini belirtti. Toner, ayrıca Türkmenlerin Rusya’nın hava saldırılarına uğramaları halinde kendilerini koruma hakkına sahip olduklarını sözlerine ekledi.