Moskova Amerikan Büyükelçiliği’nin bulunduğu sokağın ismini “Kuzey Amerika Çıkmazı” olarak değiştirmeyi düşünüyor.

Rusya ve Amerika arasında iki ülkenin büyükelçiliklerinin bulunduğu sokak adlarının değişmesi süreci yaşanıyor. Ocak ayında Amerika'nın Rusya Büyükelçilik binasının bulunduğu sokağa öldürülen Rus eylemci ve Putin muhalifi Borist Nemtsov'un adını vermesinden sonra Rusya da benzer bir hamle içine girdi. Boris Nemtsov Plaza'ya karşılık Amerikan Büyükelçilik binasının bulunduğu sokağa “Kuzey Amerika Çıkmazı,1” adının verilmesi önerildi.

POLİTİK MUHALİFTİ

Wahington Post'un haberine göre 2015 yılında Boris Nemtsov Moskova'da bir restoran çıkışında öldürülmüş, 2017'de ise beş Çeçen Nemtsov suikastinde suçlu bulunmuştu. Muhalif Nemtsov'un ailesi ise gerçek katilin belirsiz olduğuna ve Nemtsov'un politik çalışmaları nedeniyle öldürüldüğüne inanıyor. O zaman Rus politikacılar Amerika'nın Nemtsov üzerinden gerçekleştirdiği bu hamleyi “kirli oyun” olarak adlandırdılar.

MİLLİ LİBERAL DEMOKRAT PARTİ ÖNERDİ

Rusya Milli Liberal Demokrat Parti üyesi Mikhail Degtyaryov ise Amerikan Büyükelçilik sokağının isminin değiştirilmesini öneren politikacı. Hükümet ise bu seçeneği dikkate alacağını belirtti. Benzer şekilde Ankara da, Birleşik Arap Emirlikleri'ne karşı Medine savunucusu osmanlı kumandanı Fahrettin Paşa Sokağı hamlesinden sonra Amerikan Büyükelçilik binasının sokağına “Zeytin Dalı” ismini vermeyi düşünüyor.

Kaynak: Time Türk