Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU)’den edinilen bilgiye göre, Amerikan polisinin Boston’da özellikle Müslümanlara ve Afro-Amerikanlara ait olan binlerce sosyal medya hesabını gizlice incelemeye aldı.
ACLU Massachusett'in raporuna göre Boston polisi 2014-2016 yılları arasında Geofeedia adlı bir inceleme sistemi kullanarak siyaset ve din konularında online yorumları gözetledi.

BOSTON POLİSİ TRUVA HASTAGLER KULLANDI

Al Jazeera'nin haberine göre grubun yaptığı açıklamada "Boston Polis Teşkilatı normal konuları tartışan normal insanlara yargılanabilir gözlem hedefleri muamelesi yaptı. Yapmadıkları şey ise ciddi suçları engellemek ve çözmek idi” denildi.

Boston polisinin gözetleme amacıyla masum gibi görünen online olarak #BlackLivesMatter (siyahilerinyaşamsorunları) ve #MuslimLivesMatter (Müslümanların Hayatı Değerlidir) hastagleri oluşturdu.

Eylemeciler ise #BlackLivesMatter (Siyahların Hayatı Değerlidir) hastagını Afro-Amerikalılara yönelik polisin zalimliğini eleştirmek için kullandı.

#MuslimLivesMatter ise genellikle 2015'te North Carolina'da Müslüman üç gencin vurularak öldürülmesi sonrası islamafobiye dikkat çekmek için kullanıldı.

NORMAL İNSANLARA ŞÜPHELİ MUAMELESİ YAPTILAR

Kamu arşivlerinin talep edilmesiyle ele geçirilen belgelere dayanan raporda ACLU polisin normal insanlara ırk, din ve etnik köken anlamında şüpheliymiş gibi davrandığını yazdı.

"Kayıtlar, bu türden yazılımların kamusal bir inceleme ve süregelen bir gözetimde kullanılması öncesinde, şeffaflık ve usul güvenliğine ihtiyaç duyulduğunu açıkça kanıtlamaktadır" denildi.

Boston Polis Teşkilatı ise ACLU'yu yanlış yönlendirilmiş sonuçlara ulaşmakla suçladı. İnceleme programının polisin şiddet eylemine dönüşme ihtimali olan olayları ve gösterileri gözlemlemeye yardım ettiği ifade edildi.

Üsteğmen dedektif Michael McCarthy, “Bütün bunların yaparken odak noktamız kamusal güvenliktir, konuşma özgürlüğünü ya da insanların politik bağlılıklarını hedeflemek değil” dedi.

SUÇTA KANUNİLİK İLKESİ VURGULANDI

ACLU ise rapor öncesinde Boston polisini güvenlik politikalarını değiştirmeye davet etti. Grup, hakimlerin bir bireyin kanunları çiğnediğine dair makul inançları dışında, ırk, din ve etnik kökene dayalı incelemelerin yasa dışı olması gerektiğini vurguladı.

2017 yılı başlarında Boston polisi yeni sosyal medya gözetim sistemi için 1.4 milyon dolarlık bütçe talebini insan hakları gruplarından gelen geniş çaplı tepkiler sonucu geri çekmişti.

Kaynak: Time Türk