Rusya Dışişleri eski Bakanı ve Uluslararası İlişkiler Konseyi Başkanı İgor İvanov, Washington’ın Ukrayna’yı jeopolitik oyunda piyon olarak kullandığını söyledi.

Rossiskaya Gazeta için bir makale kaleme alan İvanov, ABD’nin Ukrayna’nın karşı karşıya kaldığı sorunları çözmek, ekonomik alanda destek olmak için ciddi bir adım atmadığı eleştirisi getirdi. ABD’nin gündeminin Ukrayna olmadığını, kendi çıkarları peşinde koştuğunu kaydeden İvanov, kriz vesilesi ile 3 ayrı hedefin gerçekleştirilmeye çalışıldığını iddia etti.

ABD’nin birinci hedefi Rusya’yı çevreleyerek, uluslararası alanda eski pozisyonunu kazanmasına izin vermemek. İkinci hedef, yörüngesi belirsizleşmiş NATO’ya yeni hayat alanı bulmak ve Avrupalı ülkeleri askeri harcamalar konusunda cömert davranmaya teşvik etmek. Üçüncü hedef ise küresel enerji piyasalarını yeniden şekillendirmek ve kendi çıkarlarını konsolide etmek.

“Bir hafta önce Cenevre’de sağlanan anlaşmanın devam ettirilmemesi ölümcül hata olur” uyarısında bulunan İvanov, “Ukrayna bugün eninde sonunda patlayacak bir barut fıçısına döndü. Yıkıcı olmasa da bunun sonuçları kötü olabilir.” dedi.

İvanov, Cenevre anlaşmasının bildirim içerikli olsa da Ukrayna krizinin çözümü açısından uluslar arası işbirliğinin temeli olduğunu hatırlattı.

Ukrayna’da temel sorunun şiddetin sonlandırılması ve krizde tansiyonun düşürülmesi olduğuna değinen İvanov, “Ekonomik tedbirlerin alınması konusunda zaman israf edilmemesi gerekiyor. Aksi durumda anayasal reformlar ve siyasi dönüşüm anlamsız hale gelecek. Cenevre’ye katılan taraflar demokratik, şeffaf ve adil bir seçim için anlaşmalı. Bu sadece Cumhurbaşkanlığı seçimleri değil, Ukrayna parlamentosu Yüksek Rada seçimlerini de kapsayıcı olmalı.” önerisinde bulundu.