Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin yaptırımlarına muhatap olan Rusya’ya yönelik baskılar artıyor. Avrupa Birliği (AB) kara listeye iki yeni şirket ve 5 isim eklemeyi planlıyor. ABD hafta sonuna kadar yeni bir paket hazırlayacak.

Wall Street Journal’ın haberine göre, Rusya’nın iki büyük bankası Sberbank ve VTB Bank AB’nin yaptırım paketine girecek. Gazete kara listeye dahil olacak 5 ismi açıklamadı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Tony Blinken, Rusya’nın Ukrayna’daki ayrılıkçılara desteğini kesmesi için yeni bir kısım adımların gerekli olduğunu açıkladı. Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında konuşan Blinken’e göre Rusya’nın ayrılıkçı gruplara desteğini kesmemesi nedeni ile korkunç eylemlere girişilme riski var. Rusya’nın yaklaşımlarını değiştirmesi ve Ukrayna’yı istikrarsızlaştırma politikalarından vazgeçirmek için ilave adımların atılması gerekiyor.

ABD Başkanı Barack Obama ile görüşen AB liderlerinin de yeni yaptırımlara sıcak baktığı ifade ediliyor. Brüksel üçüncü aşama olarak tabir edilen “tahripkar ekonomik yaptırımlara” hazırlanıyor. Putin’e yakın isimlerin yaptırım paketinde yer alması bekleniyor. Listede yer alan isimlerin AB’ye girişleri yasaklanacak ve mal varlıkları dondurulacak.

AB’nin üçüncü paketinde enerji ve ileri teknoloji sektörlerinin hedef alınması ve mevcut anlaşmalar dışarıda tutularak Rusya’ya silah satışının yasaklanması planlanıyor. Rus bankalarının yeni çıkaracağı bono ve tahvillere yönelik yatırımlar da yaptırım paketine dahil edilecek.

AB’nin Rusya’ya yönelik kara listesi 87 kişi ve 20 organizasyona ulaştı. Rusya Dışişleri Bakanlığı’na göre yaptırımlarla konuşmak çözüm yerine tepkisel adımların atılmasına neden oluyor.