Küresel şeytanî sisteme kafa tutan Devlet Başkanlarından biri olan Filipinler lideri Rodrigo Duterte’ye suikast düzenlediği iddia edildi. Yeni Söz’ün ulaştığı kaynaklar iddiaların doğru olmadığını belirtti. Patlamanın yaşandığı bölgede yaşayan halk, patlamayı duymadıklarını belirtirken, bölgedeki Müslüman çevreler ise saldırının Duterte’ye değil, Duterte’nin Maravi’ye ziyareti öncesi bölgeye giden ekibi yapıldığını bildirdi. ‘Gelişmeler Moro Müslümanları ile süren barış görüşmelerinin nasıl etkilenir’ sorusunu gündeme getirdi. Yeni Söz bu sorunun izini sürdü.
‘DUETERTE'YE SUİKAST' İDDİASI DOĞRU DEĞİL

Geçen hafta Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud'un yara almadan kurtulduğu suikastın ardından, dün de Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'ye suikast düzenlendiği duyuruldu. Ancak iddia asılsız çıktı. “Duterte'nin yara almadan kurtulduğu” iddia edilen saldırının, Duterte'nin bugün ziyaret edeceği Maravi'ye giden Cumhurbaşkanlığı görevlilerine yönelik olarak, DAEŞ'e bağlılığını ilan eden ‘Maute Kardeşler'in yönettiği küçük grup tarafından yapıldığı öğrenildi. Saldırıda yedi koruma ve iki askerin yaralandığı bilgisi ise henüz netleştirilemedi.

BİR KAÇ ÜLKEYLE DEĞİL HERKESLE

Önceki gün Russia Today (RT) televizyonuna özel bir röportaj veren Duterte, Peru'nun başkenti Lima'daki Asya Pasifik Ekonomi İşbirliği (APEC) zirvesi kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmeyi ve Filipinler'in Rusya ve Çin ile olan yakınlaşmasını anlattı. Putin'den hiçbir şey talep etmediğini, sadece ‘dost' olmak istediğini ifade eden Duterte, "Filipinler'in sadece birkaç ülkeyle sınırlı olmadığını, dünyanın geri kalanıyla iletişim içinde olduğunu tüm dünyaya göstermek istiyorum. Herkesle ticaret yapmak ve diplomatik ilişkiler kurmak zorundayız" dedi.

‘GÜZERGÂHIMI DEĞİŞTİRMEYECEĞİM'

Filipinler'in kuzeyindeki askeri bir kampı ziyarete hazırlanan Filipinler Devlet Başkanı Duterte, saldırıdan sonra yaptığı açıklamada, “Ekibim kısa bir süre önce pusuya düşürüldü. Devlet Başkanlığı Güvenlik Grubu'na el yapımı bombayla saldırdılar. Ama oraya gideceğim. Bana geziyi ertelemem tavsiye edildi ama ben 'hayır' dedim. Eğer mümkünse aynı rotayı takip edeceğiz” ifadelerini kullandı.

MİLF İLE MASADALAR

Bangsamoro, Mindanao, Sulu Archipelago, Palawan, Basilan gibi gölgelerden oluşan ve Filipinler'in işgali altındaki Morolu Müslümanlar ile hükümet güçleri arasında yarım asırdır savaş sürüyor. Filipin rejimine karşı Nur Misuari 1977'de tam bağımsızlık için Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi (MNLF)'yi kurmuştu. Kurucularından rahmetli Selamet Haşimi 1981'de gruptan ayrılarak Moro İslami Kurtuluş Cephesi'ni (MİLF) kurdu. MİLF ile eski yönetim masaya oturmuş ve barış görüşmelerine başlamıştı. MNFL ise barışa yanaşmamıştı. Barış görüşmelerinde Silahları Bırakma Komisyonu Başkanlığı'nı Türkiye yaparken, İHH da 5 üyeli ‘3. Göz' komitesinin üyeliğini yürütüyor.

MNFL DE MASAYA GELMEK ÜZERE

Duterte'nin iktidara gelmesinin ardından daha milliyetçi bir çizgide olan Nur Misuari grubu da mayasa oturmak istemiş, mahkeme MNFL lideri Misuari hakkındaki yakalama kararı ve davayı askıya almıştı. Önceki gün ise Nur Misuari, Duterte'nin makamına giderek görüşmüştü. Mutedil İslamî çizgideki MİLF'in masaya oturması üzerine pek çok MNFL üyesi Misuari'yi terk ederek MİLF saflarına katılmıştı. Zayıflyan MNLF de masada olacağa benziyor. 

MİNF'DEN AYRILDILAR SAVAŞA GİRİŞTİLER

Moro İslami Kurtuluş Cephesi'nin (MİLF) hükümetle barış ve özerklik görüşmelerine başlaması üzerine çok küçük bir grup Cephe'den ayrılmış, iki kardeşin yönettiği Maute Kardeşler isimli yeni bir örgüt doğmuş ve öğüt terör örgütü DAEŞ'e bağlılığını ila etmişti. Bölgeyi çok iyi bilen kaynaklar ‘Maute Kardeşler' örgütünün başarılı olmasının imkânsız olduğunu Duterte'nin bu yapıyı çok iyi bildiğini ve çok kısa bir sürede yok edebileceğini dile getiriyor.

EBU SAYYAF'A ÇAĞRI

Moro'nun bağımsızlığı için çalışan diğer bir grup olan Ebu Sayyaf'ı masaya davete eden Duterte, “Suç işlemeyi bırakın, gelin ne istiyorsanız vereyim, anlaşalım” çağrısı yaptı. Ebu Sayyaf'ın bu çağrıya nasıl bir cevap vereceği merakla bekleniyor.

SİLAH SADECE ABD'DE YOK Kİ

Bir soru üzerine Rusya ve Filipinler arasında savunma işbirliği anlaşmasının mevcut durumundan söz eden Duterte, "1950'lerde bir anlaşma imzaladığımızdan dolayı askeri ittifaklar için hazır değilim. Ancak dünyayı daha barışçıl bir yer haline getirmek için yeni dostlarım Rusya ve Çin ile işbirliğine hazırım. ABD, silah tedarik anlaşmasını iptal etme kararı aldı. Ben de 'Çok silahı olan bir arkadaşım var' dedim" ifadelerini kullandı.

‘ABD BİZİ 50 YILDIR SÖMÜRÜYOR'

Anketlerin Filipinler halkının büyük bölümünün ABD ile ittifakı desteklediğini gösterdiğini hatırlatması üzerine ise Duterte, “Bunun nedeni 50 yıldır sömürge olmamız. Bu sizi şaşırtmamalı. Bu artık halkımızın genlerine işlemiş. Ama neden böyle bir karar aldığımı yavaş yavaş onlara anlatıyorum” ifadelerini kullandı. ABD'ye bakışını da anlatan devlet başkanı, Washington'un Filipinler'i Japon işgalinden kurtardıktan sonra 50 yıl boyunca sömürge olarak kullandığını anımsatarak, bu nedenle hiçbir zaman ABD'ye minnettar olmayacağının altını çizdi. Duterte, tarihin acısını halen kalbinde hissettiğini belirtti.

PUTİN İLE EL SIKIŞTI, BATIYI SERT ELEŞTİRDİ

İki hafta önce Rusya Devlet Başkanı Putin ile Peru'nun başkenti Lima'da gerçekleşen Asya Pasifik Ekonomi İşbirliği (APEC) zirvesi kapsamında bir araya gelen Filipinler Devlet Başkanı Duterte, Batılı ülkeleri hedef aldı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov'un aktardığına göre iki lider ikili işbirliği ve yatırım konularını ele aldı. Duterte'nin görüşme çerçevesinde uyuşturucuyla mücadele konusuna da değindiğini belirten Peskov, Putin'in mevkidaşını kendisi için uygun bir zamanda Rusya'ya davet ettiğini ifade etti.

'BATI ŞAVAŞLARA NEDEN OLUYOR'

Putin ile yalnızca büyük bir ülkeyi temsil ettiği için değil, liderlik beceri nedeniyle de görüşmek istediğini belirten Duterte, Filipinler'in her zaman Batı dünyasının bir parçası olmaya çalıştığını söyledi. Duterte “Batılı ülkeler, küçük ülkelere saldırma ve sindirme girişimlerinde bulunuyor. ABD ve müttefiklerinin bu tür davranışları dar kafalılığın işareti. Kendilerinin savaşmaya korktukları savaşlar başlatıyorlar” dedi.

‘ŞİDDETİ BIRAKIN HEMEN GÖRÜŞELİM'

El Kaide çizgisindeki radikal grup Ebu Seyyaf örgütüne çağrıda bulunan Duterte, “İsterse orduyu hemen örgütle savaşmaya gönderebilirim. Ancak şiddet kullanarak barış elde edilemez. Ebu Seyyaf militanları suç teşkil edecek faaliyetlere son verirse barış görüşmelerini başlatmaya hazırım” dedi. Duterte'nin bu açıklaması, rahmetli Selamet Haşimi tarafından kurulan Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MNLF) ile 2014'de başlayan barış görüşmeleri sabote etmek için mi yoksa başka bir hesap için mi yaptığı tam olarak bilinmiyor.

‘ÖZERKLİK DE OLUR FEDERASYON DA, HALKIMIZA BİR ŞANSI VERİN'

Görüşmelerin başlaması için örgütü ziyaret edebileceğini de ifade eden Duterte, "Beni öldürürlerse kazanacakları hiçbir şey yok. Hadi halkımıza bir şans verelim. Biz burada ağır yaralı insanları sonsuza kadar tedavi edemeyiz. Özerklik veya federalizm istiyorsanız ben hazırım. Kendimi Filipinler'in tamamında Moro'yu yatıştırmaya adadım." ifadelerini kullandı. Ayrıca Duterte, öldürme ve şiddete son verilmesi halinde federal yapılanma gibi bir yapı üzerinde görüşülebileceğini ve bu şekilde barışın sağlanabileceğini dile getirdi.

SIĞINMACILARI BİZ ALIRIZ

Batı'nın sığınmacılara kapılarını kapatmasını sert bir dille eleştiren Duterte, ülkesi ağzına kadar dolana dek sığınmacıları memnuniyetle karşılayacağını belirterek, “Sorun yok. Hayatta kalmayı başarırız. Diyorum ki onları bize yollayın. Onları kabul edeceğiz. Onlar insan” dedi.

ABD YOBAZ

Ülkesindeki uyuşturucuyla mücadele yöntemini eleştiren Washington'ı çifte standart uygulamakla suçlayan Duterte, uyuşturucu satıcıları yerine polisin masum insanları öldürdüğünü söylediği ABD'de yobazlığın son derece canlı olduğunu söyledi.

ABD'DEN SİLAH ALMIYORUM

Duterte, ülke polisi için sipariş edilmiş 26 bin tüfeğin alımını iptal ettiğini, daha ucuz olan kaynaklara yöneleceklerini kaydetti. Rusya ve Çin'in kendilerine silah satmaya hazır olduğunu belirten Duterte, "Sipariş ettiğimiz yerde üretilenler kadar sağlam ve dayanıklı ancak daha ucuz olan diğer kaynakları değerlendireceğiz" ifadesini kullanmıştı.

'O… ÇOCUKLARI, SİZİ ÖLDÜRÜRÜM'

Memleketi Davao'da pazartesi günü yaptığı konuşmada polis memurlarına 'seslenen' Duterte, "Uyuşturucu işine bulaşmayın. O… çocukları, sizi öldürürüm. Şimdiden söylüyorum" dedi. ABD'ye DE bir kez daha verip veriştiren Duterte, "Bize kim yardım ediyor? Çin. Peki Amerika ne deyip duruyor? 'Duterte, öldürmeyi bırak. Sorumlu sensin.' Peki ben ne dedim? 'Cehenneme kadar yolunuz var. Filipinlilere köpek gibi davranıyorsunuz. Hepiniz o… çocuğusunuz çünkü saygınlığımıza gölge düşürdünüz."

OBAMA'YA KÜFÜR

Duterte, kendisi ile gerçekleştireceği görüşme sırasında uyuşturucuyla mücadele operasyonları kapsamında yaşanan yargısız infazları dile getireceğini belirten ABD Başkanı Baracl Obama'ya yerel dilde o.. çocuğu dedi. Obama-Duterte görüşmesi ise Duterte'nin küfür etmesinin ardından iptal edildi.

"BİZİ 'ÇÜRÜK YUMURTA' DİYEREK KATLEDEN İKİ YÜZLÜLER"

Duterte, Davao kentinde yerel hükümet yetkilileriyle bir araya gelmeden önce yaptığı konuşmada, "AB ülkeleri iki yüzlü. Tarih kitaplarında, ansiklopedilerde geçen olaylara bakın. Hepsinde onlar var... İngiltere, Fransa... AB ülkeleri şimdi kalkmış beni kınıyorlar. Amerika ve Avrupa'nın çürük yumurtalar diye düşündüğü Filipinlilerin öldürülmesi eski bir mesele ve şimdi insan haklarından bahsediyorlar" dedi.

Kaynak: Yeni Söz