ABD'nin Afganistan'ın yeniden inşası için yaptığı girişimler yine gündemde. Bir türlü tamamlanamayan elektrik hatları, kalitesiz betonla bozuk zemine inşa edilmeye çalışılan yapılar, derme çatma okullar, Afganistan ağaçlık olmamasına rağmen ABD askerleri için gönderilen 'orman kamuflajları' eleştiri konusu olan adımlardan yalnızca birkaçı...

Yakın bir zamanda Afganistan'ın Yeniden İnşası Özel Görevli Başmüfettişliği (SIGAR) tarafından yayınlanan bir rapora göre Amerikan ordusu Kuzey Afganistan'da enerji hatları inşa etmek için 60 milyar dolar harcadı ancak hatlar çalışmıyor ve bölge halkını tehdit ediyor.

KALİTESİZ BETON VE ZAYIF ZEMİNE İNŞA ETTİLER

Truthin Media'nın haberine göre Amerikan ordu mühendisleri tarafından denetlenen bu proje, toplamda 116 milyar dolara mal edilen bir projenin üçüncü safhasıydı. Sözleşme esasen bir Afgan şirketine devredilmişti ve ülkenin kuzeydoğu bölgesinde yeni bir enerji nakil hatları şebekesi kurulması amaçlanıyordu.

Fakat başlangıçtan itibaren proje sorunlarla karşılaştı. Sözleşmeye imza atanlar görevlerini yerine getirmedi, enerji hatları bağlanamadı ve bir işe yaramadı. Daha da kötüsü yerel halk için tehlike arz etmeye başladı. Kalitesiz betonla bozuk zemin üzerine inşa edilen blokların dökülmeye başladığı aktarıldı.

AMERİKALILARIN VERGİLERİYLE ÇÖPE GİDEN SAYISIZ PROJE VAR

Projenin çöpe atılmış vergi gelirleri ve hükümetin kötü yönetiminin yeni bir örneği olmadığı ifade edildi.

SIGAR raporunda, yıllar içinde enerji projesi benzeri bir işe yaramayarak heba olan birçok proje olduğu kaydedildi. Amerikan vergi mükelleflerine 160 milyar dolara mal olan, Afganistan'da düzgünce hayata geçirilemeyen “vergi toplamada elektronik ödeme sistemi” projesi de bunlardan biri. Afganistan'da çok fazla orman ve ağaç olmamasına rağmen Afgan askerleri için 93 milyar dolara mal olan “orman kamuflaj” giysileri de bir diğeri.

AFGANİSTAN İŞGALİNE 1 TRİLYAR DOLARDAN FAZLA HARCADILAR

Ayrıca, SIGAR bu yıla kadar birçok sarsıcı bilgiyi de içeren başka raporlar da yayınladı. Ordu mühendislerinin rüşvet alması, Amerikan hükümet müteahhitlerinin bahşiş kabul etmesi, Amerikan vergi gelirleriyle yapılan derme çatma okullar, hastaneler ve bunlara hiç bakım yapılmaması bunlardan yalnızca birkaçı. Halen süren Amerika'nın Afganistan işigali ise 2001'den bu yana Amerika'ya 1 trilyar doların üstünde paraya mal oldu.

Kaynak: Time Türk