Makedonya’da temaslarda bulunan Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, yeni hükümetin hızlı bir şekilde kurulması için Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge İvanov’a "pozisyonunu gözden geçirme" çağrısında bulundu.

Makedonya’daki temasları çerçevesinde tüm siyasi partilerin yetkilileri ile görüşmeler gerçekleştiren AB Komisyonu Üyesi Hahn, "Makedonya Cumhurbaşkanı’nı pozisyonunu gözden geçirmeye davet ediyoruz. Kaybedecek zaman yok. Tüm siyasi liderler ve kuruluşlardan vatandaşların menfaatine olacak şekilde demokratik sürecin önünü açmalarını bekliyoruz" dedi. Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov, seyahatte olduğu gerekçesiyle AB Komsiyonu Üyesi Hahn’a randevu vermemişti.

Seçimlerden önce de protesto gösterileriyle sarsılan ve seçimler sonrasında da hükümetin kurulamaması nedeniyle siyasi krizi aşamayan Makedonya’ya yönelik çağrılarında AB yetkilileri, hükümeti kurma vazifesinin Arnavut partileri ile anlaşarak parlamentoda çoğunluğun desteğini alan Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) lideri Zoran Zaev’e verilmesi gerektiğini ifade etmişlerdi. Makedonya Cumhurbaşkanı İvanov, muhalif lider Zaev’in koalisyon için Arnavut partileri ile yaptığı anlaşmanın bazı şartlarının ülkenin birlik ve bütünlüğünü tehdit ettiğini ve Arnavutça’nın anadil olmasını da içeren bazı kaidelerin ülkeyi etnik çizgilerle böleceği iddiasıyla hükümeti kurma görevini Zaev’e vermeyi reddetmişti.