Afganistan'ın bağımsızlığının 95. yılı ülkenin değişik şehirlerinde sade törenlerle kutlandı.

Afganistan'ın bağımsızlığının 95. yıl dönümü kutlamaları başkent Kabil’de, Afganistan'ın bağımsızlığını elde eden Şah Emanullah Han’ın yaptırdığı sarayda sivil toplum kuruluşları (STK) tarafından halkın katılımıyla düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Etkinlikte, sivil toplum kuruluşu üyeleri yaptıkları konuşmalarla bağımsızlığın önemine vurgu yaptı. STK temsilcilerinden Rahmetullah Popalzai, “Bağımsızlığımızı kolay bir şekilde elde etmedik. Ülke bağımsızlığını elde etmek için halkımız binlerce şehit verdi. Şimdi bu bağımsızlığı kurumak gelecek nesillerin elinde.” diyerek konuştu.

Abdullah isimli bir başka STK temsilcisi ise “Yeni nesille selam olsun. Yeni Afganistan’a selam olsun” sözleriyle başladığı konuşmasında ülkede gençlerin nasıl bir sorumluluğa sahip olduklarını vurguladı. Şah Emanullah Han dönemindeki kostümlerle sahneye çıkan Abdullah, halkın ilgi odağı oldu. Törende, konuşmaların ardından gençler tarafında ülkenin milli oyunu "Attan" yapıldı.

Afganistan Emiri Emanullah Han, 95 yıl önce 1919 yılında, İngiltere'den bağımsızlığını elde etmişti. Emanullah Han, bağımsızlıktan sonra yaptığı ilk konuşmasında, eğitim ve öğretimin önemini vurgularken, eğitimsiz bir ülkenin asla bağımsız olamayacağını ifade etmişti.