Türkiye’den Almanya’ya gelecek eşlerin Almanca testine sokulmasına başından beri karşı çıkan Almanya Türk Toplumu (TGD), dil testi uygulamasının kaldırılması için gösterdiği çabayı sürdürüyor. TGD, Avrupa Birliği Yüksek Adalet Divanı’nın geçen 10 Temmuz’da eşlerin lehine aldığı kararı uygulamayan Federal Alman Hükümeti’ni Avrupa Komisyonu’na şikayet etti.

Almanya Türk Toplumu TGD, Türkiye’den gelecek eşlere dil testi uygulamaya devam eden Federal Almanya Hükümeti’ni Avrupa Komisyonu’na şikayet etti. TGD Başkanı Safter Çınar konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Almanya ‘Doğan Kararı’na rağmen dil testi uygulamasını devam ettiriyor. ‘Sadece kişinin okuma yazması yoksa, birtakım özel şartları nedeniyle sınava hazırlanamayacaksa ya da birkaç kez sınava girip başarılı olamamışsa bu şartlarda vize verebilirim’ diyor. Mahkeme kararı böyle değil. Mahkeme kararı işin detayına girmiyor."

Kararda ‘Ankara Anlaşması’ndan hareketle Türkiye vatandaşlarına aykırı uygulama getirilemez' denildiğini hatırlatan Çınar, "Kurslar pahalı, uzak filan gibi gerekçelere girmeye hiç gerek yok. Komisyon şimdiye kadarki yaklaşımını değiştirmezse, eminim, bizim şikayetimizi haklı bulacaktır." ifadelerini kullandı.

UYGULAMA KEPAZELİK

Avusturya ile Hollanda’nın dil testi uygulamalarını kaldırdığına dikkat çeken TGD Başkanı, Almanya’nın Avrupa Birliği Yüksek Adalet Divanı’nın (ABAD) kararını hiçe saymasını “Almanya hukuk devleti değildir, demiyorum ama bu konudaki uygulama tam anlamıyla kepazeliktir.” şeklinde değerlendirdi.

ABAD kararını memnuniyetle karşılayan federal ve yerel düzeydeki politikacıları da herhangi bir girişimde bulunmamakla suçlayan Çınar şöyle konuştu: “Federal Uyum Bakanı Aydan Özoğuz, ‘Biz mahkemenin bu kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Artık en azından Türk vatandaşları için dil testi olmayacak. Ayrıca bu karar şaşırtıcı değil. Daha önce Avusturya ile Hollanda’nın uygulamaları da iptal edildi’ demişti. Aynı şekilde Rheinland Pfalz Hükümeti Uyum Bakanı Irene Alt,B ‘Şimdiye dek bu karar aile birleşimini zorlaştırıyordu. Bu kararı aile hukuku bakımından memnuniyetle karşılıyoruz’ demişti. Berlin’de SPD Fraksiyonunun başkan yardımcısı Ülker Radziwill, ‘Nihayet mahkemenin bu olayı ortadan kaldırmasına çok sevindim’ demişti. Ama sonra ne federal düzeyde ne de başka düzeyde bu kararı memnuniyetle karşılayan insanlardan hiçbiri çıkıp da federal hükümete ‘bu ne iştir?' diye sormadı.”

Komisyonun şikayet konusunda kendilerine hak vereceğini düşünen TGD Başkanı, “Komisyon bize hak verirse Alman hükümetine yazacak ve süre tanıyacaktır. ‘Şu süreye kadar bunu değiştirin’ diyecektir. Alman hükümeti bu uygulamayı değiştirmezse o zaman iki yaptırım var. Ya Almanya’ya para cezası verilir ya da komisyon Almanya’yı doğrudan tekrar ABAD’a verebilir. Onu bekleyeceğiz.” dedi. Çınar, kararın çıkmasının altı ay kadar süreceğini tahmin ediyor.