Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi heyeti, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlık makamı sayesinde kaynaklara orantısız erişim sağlamasından endişe ettiğini duyurdu.

AKPM’den 6 kişilik gözlemci heyeti, cumhurbaşkanı seçimi öncesinde bu hafta Ankara’da temaslarda bulundu. Mevcut başbakanın da adaylar arasında olduğuna dikkat çeken heyet, “Yasalar, başbakanın istifa etmesini gerektirmiyor. Fakat kamu kaynaklarının kullanılmasını yasaklıyor. Bununla birlikte, sıkı düzenlemeler olmadığı için bu makam kendisine kaynaklara ve medyaya orantısız ulaşma imkanının sağlamasıyla ilgili endişelerimizi bildiririz.” açıklamasını yaptı.

Heyet, görevdeki siyasetçilerin cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olmasıyla ilgili daha net ve sıkı düzenlemeler yapılmasını istedi.

“ADAYLARA TARAFSIZ VE EŞİT YAYIN İMKANI SAĞLANMALI”

TRT dahil tüm televizyon kanallarının, adayların kampanyalarına eşit, tarafsız ve oto-sansürden arındırılmış yayın hakkı sağlaması gerektiğini vurgulayan heyet, RTÜK ve YSK’nın eşit yayın hakkının uygulanmasını sağlamak için daha etkili hareket etmesini istedi.

“PARTİLERİN ADAYLARA DESTEĞİ KONUSU NET DEĞİL”

Seçim kampanyalarının finanse edilmesi konusunda ilk kez düzenleme yapılmasını memnuniyetle karşılayan AKPM, bağışlara üst sınır getirilmesini olumlu buldu. Bununla birlikte seçim kampanyasında yapılabilecek azami harcamayı düzenleyen bir yasa da çıkarılmasını istedi. Siyasi partilerin destekleri, ayni katkılar, adayların kendi kaynakları meselelerin de netleştirilmesi istendi. Heyet, adayların kampanya hesaplarının da yeterince denetlenmediğini vurguladı.

“OY SAYIM VE DÖKÜM İŞLEMLERİ DE GÖZLEMCİLERE AÇIK OLSUN”

Seçim günü oy güvenliğiyle ilgili itimadın tatmin edici olduğunu belirten heyet; kampanya harcamaları, kamu kaynaklarının usulsüz kullanımı, medyada görünürlüğün dengesiz olması gibi konulardaki endişelerini ortaya koydu. Yerel ve uluslararası gözlemcilerin akredite edilmesi ile ilgili net yasal düzenlemelerin, bundan sonraki seçimlerde tüm sürecin şeffaflık ve güvenilirliğini artıracağını vurguladı. Gözlemcilerin; oy verme, sayım, döküm ve oyların çizelgelere aktarılması safhalarının tamamını serbest şekilde izleyebilmeleri gerektiğini kaydetti.

ADAYLARDAN SADECE İHSANOĞLU İLE GÖRÜŞEBİLDİLER

AKPM’deki farklı gruplardan altı milletvekilinden oluşan heyet, ziyaret öncesinde yaptıkları açıklamada üç cumhurbaşkanı adayıyla da görüşeceklerini bildirmişti. Fakat sadece Ekmeleddin İhsanoğlu ile görüşebildiler. Recep Tayyip Erdoğan yerine baş danışmanı Yaşçın Akdoğan, Selahattin Demirtaş yerine de HDP Milletvekili Nazmi Gür’le bir araya geldiler.

Heyet ayrıca, TBMM’de meclis başkan yardımcısı, AKPM’de de görev yapan Türk milletvekilleri, YSK ve RTÜK başkanları, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın seçim gözlemcileri heyetinin başkanı ve AB Komisyonu’nun Türkiye delegasyonu başkanı ile STK ve medya temsilcileriyle görüştüklerini duyurdu.

OY PUSULALARI YURT DIŞINDAN GÜVENLİ ŞEKİLDE GELMELİ

Heyet, Türkçe dışında ve Kürtçe dahil seçim kampanyası yapılabilecek olmasını, yurt dışındaki 3 milyona yakın seçmenin de bulundukları yerlerde oy verebilecek olmasını memnuniyetle karşıladı. Fakat 53 ayrı ülkede yapılacak seçimin ardından oy pusulalarının Türkiye’ye güvenli şekilde getirilerek şeffaf sayımın gerçekleştirilmesi için gereken garantilerin verilmesini istedi.

CUMHURBAŞKANIN MEŞRUİYETİ ARTACAK

Önümüzdeki ay yapılacak seçimin Türk siyasi hayatında önemli bir an olacağını belirten heyet, Türk vatandaşlarının cumhurbaşkanının ilk kez doğrudan seçeceğini ve böylece bu kişinin daha büyük meşruiyet kazanacağına dikkat çekti. Açıkalmada, “Bu da Türkiye’ye yeni bir siyasi çığır açacak.” yorumunda bulundu.

10 Ağustos seçimini gözlemlemek üzere AKPM’den 30 kişilik bir heyetin Türkiye’ye gideceği de belirtildi.