Alman Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, silah ticaretine sınır getirilmesi konusundaki talebiyle Alman iş dünyasından sonra, koalisyon ortağı Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) ile de ters düştü. Buna rağmen tavrından vazgeçmeyen Gabriel, “Dikkatli olmazsak silah ticareti ölüm ticaretine dönüşebiliyor. Silah sattığımız ülkelere bir süre sonra barışı sağlamaları için asker gönderiyorsak bu olmaz. Bizim askerlerimiz Alman silahlarına hedef oluyor.” dedi.

Aynı zamanda Alman Sosyal Demokrat Partisi (SPD) Başkanı olan Sigmar Gabriel, NATO ile Avrupa Birliği (AB) dışındaki ülkelere silah satışını sınırlandırmasını ya da durdurmasını savunuyor. SPD’li Ekonomi Bakanı Gabriel, seçim kampanyalarında savunduğu tezi iktidar ortağı olunca uygulamaya koymakta kararlı görünüyor. Gabriel’in bu tutumu silah sektörünün temsilcilerinden sonra Bavyeralı hükümet ortağı CSU’nun da tepkisini çekti. Bavyera Eyalet Başbakanı ve CSU Genel Başkanı Horst Seehofer, Gabriel’i silah sektörüne zarar vermekle suçladı.

Seehofer, Gabriel’in Almanya’nın silah satış politikalarına farklı bir yön vermek istemesini, “Bu düşünce ülkeyi herhangi bir hedefe götürmez.” şeklinde yorumlayarak, yeni yöntemin iş yeri kayıplarına yol açacağını ileri sürdü.. Seehofer’e yanıt vermekte gecikmeyen Gabriel, düşüncesini ARD televizyonunda katıldığı bir programda kesin bir dille savundu.

Silah ticaretinin ekonomi politikasıyla ilgisi olmadığını belirten Alman Ekonomi Bakanı, esasen dış politika ile güvenlik politikasının alanına girdiğini söyledi. Gabriel, silah sektörü ve sendikalarla görüşerek iş yerlerinin korunması için neler yapılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunacağını da sözlerine ekledi.

Almanya’da silah sektöründe 200 bin kişi istihdam ediliyor.