Almanya'da Barış için Dialog Derneği, Kuzey Ren Vestfalya Meclisi önünde yaklaşık 100 kişilik bir grupla ders kitaplarındaki “Türkler Ermenilere soykırım yaptı’’ ifadelerini protesto etti.

Derneğin başkanı ve programın organizatörlüğünü yapan Dr. Ali Söylemezoğlu, herkesin belli bir fikri savunabileceğini, fikir hürriyeti demokrasinin temel bir ilkesi olduğunu ancak, demokrasilerde bir ilkenin daha var olduğunu vurguladı. Söylemezoğlu, “Farklı görüşleri savunan insanlar, birbirlerini dinlemeli, bu görüş ayrılıklarını birbiriyle konuşarak çözmelidirler.’’ dedi.

En büyük dayanaklarının bilgi ve belge olduğunu vurgulayan Dr. Söylemezoğlu, "Okullarda öne sürülen iddialar doğruysa, bu konuda ellerinde yeterli delilleri varsa, neden bizimle konuşmaya yanaşmıyorlar? Neden bizim elimizdeki belgeleri inceleme ihtiyacı hissetmiyorlar? Savunduğu fikirlere güvenenler bu fikirlerin tartışılmasından kaçınmaz. Bizler her zaman tartışmaya hazırız. Çünkü elimizde çok net deliller var.’’ şeklinde konuştu.

Kuzey Ren Vestfalya Başbakanı Hannelore Kraft’a 8 bin imzalı dilekçeyi gösteren Dr. Söylemezoğlu, “Bir yandan Türk tarihi ile ilgili en ağır ithamları okullarda ders olarak okut, öbür yandan 8 bin imza ile, ‘Bu anlatılanlar doğru değil, gelin bir de elimizdeki belgelere bakın’ diyenlere, ‘Benim sizi dinleyecek vaktim yok’ de. Vatandaşa, seçmene saygı böylemi olur? Neden bizi dinlemiyorlar?” dedi.

İnsanların kimliklerine bakılmaksızın kin beslemeyi, düşmanlık gütmeyi yanlış bulduklarını açıklayan Söylemezoğlu, ’"Bizler, zulüm yapan kişilerin yani zalimlerin karşısına çıkarız. Her milletten zalimler çıkabilir. İçinden çıkmış zalimler var diye, bir milleti topyekun mahkum etmeyi yanlış buluruz. Her şeyden önce kin ve nefret ile mücadele etmek gerektiğini biliyoruz. Bu yüzden ülkemizde, ‘kin ve din bir arada olmaz’ denir.’’ ifadelerini kullandı.