Almanya'da Müslümanlar cuma hutbesinde şiddet, terör ve nefrete karşı çıktı. 2 bin camide Cuma hutbesinde İslam ile terörün yan yana getirilmesi eleştirilirken, İslam'ı kullanarak şiddete yönelinmesine karşı çıkıldı.

“Nefrete ve haksızlığa karşı ayağa kalk!” sloganıyla ülke genelinde Müslümanlar Koordinasyon Kurulu (KRM) tarafından organize edilen aksiyona Alman siyasiler, kilise temsilcileri ve Yahudi Merkez Konseyi destek verdi. Program geçtiğimiz haftalarda kundaklanan Mevlana Camii önündeki caddede açık alanda gerçekleştirildi.

Hannover’de Cuma namazı sonrası cemaatle bir araya gelen Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, hükümet adına destek vermeye geldiğini hatırlatarak, Almanya’da camilerde verilen barış mesajından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Ortadoğu’da son zamanlara kabul edilemez terör eylemleri gerçekleştiren IŞİD’e tepki gösterilmesi gerektiğini söyleyen Bakan de Maiziere, "IŞİD’e tepkimizi gösterdik. Gençlerin radikalleşmesini engellemek ve bu gençleri geri getirmek ve topluma kazandırmak için devlet mücadele etmeli. Ancak devlet bunu tek başına yapamaz. Bunun için bizim ailenin çevrenin komşunun arkadaşın, tüm toplumun yardımına ihtiyacımız var.” dedi.

CEM ÖZDEMİR: HERKESİN HAKKINI KORUDUĞUMUZ ZAMAN HUZURU SAĞLARIZ

Yeşiller Partisi Cem Özdemir, başkent Berlin’de Mevlana Camii’nde katıldığı aksiyonda, “Hangi inançtan olduğuna bakılmaksızın Müslüman, Hristiyan, Musevi’ye yapılan bir saldırı herkese yapılmış gibi kabul edilmeli ve sadece kendi hakkımızı değil başkalarının da hakkını savunduğumuz zaman gerçek huzuru sağlarız." diye konuştu.

Farklı din ve inançtan insanların ortak hareket etmesinin barışa daha fazla hizmet edeceğini söyleyen Özdemir, “Müslümanların bugün her türlü nefret ve adaletsizliğe karşı çıkmaları, radikallikle mücadelede önemli bir sivil mücadele olabilir. Radikaller farklı dinler arasında ayrılık istiyor. Biz buna müsaade etmemeliyiz." ifadelerini kullandı.

GYSİ: MÜSLÜMANLARIN YANINDAYIM

Berlin Mevlana Camii’nde etkinliğe katılan Sol Parti Grup Başkanı Groger Gysi, Müslümanların yanında olduğunu söyledi. Müslüman, Hristiyan, Yahudi toplumunun büyük çoğunluğunun barış ve huzur istediğini ifade eden Gysi, nefret, önyargı ve radikalliğe karşı birlikte hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Almanya’da politikacıların ve medyanın Müslümanlara karşı yaklaşımlarının değişmesi gerektiğini vurgulayan Sol Parti Grup Başkanı Gysi, farklı dinlerin temsilcilerinin toplumun huzurunda daha fazla mesaj vermelerini istedi.

"MÜSLÜMAN KARDEŞLERİMİZLE BİRLİKTEYİZ"

Cuma namazı sonrası “Müslüman kardeşlerim” diyerek cemaate hitap eden Almanya Protestan Kiliseleri Birliği Başkanı Dr. Schneider, “Müslüman kardeşlerimizle inancımız gereği ırkçılığa ve nefrete karşı çıkıyoruz. Bizim inançlarımız nefret için değil, barış için. Müslümanlar bugün yalnız değiller. Camilere saldırıları kınıyoruz ve İslam düşmanlığına karşı çıkıyoruz.” dedi. Dr. Schneider, Almanya’da NSU’nun işlediği cinayetler ve katillerin kurbanlar arasında aranmasından utanç duyduklarını söyledi.

"İslam ve terör bir araya gelemez. Daha önemlisi biz buna inanıyoruz. Sadece burada size söylemek için dile getirmiyoruz.” sözleriyle Müslüman ve terör kavramının bir araya gelmemesi gerektiğini vurgulayan Dr. Nikolaus Schneider, “Geçmişte yaşanan olumsuz anılar geçmişte kalsın. Biz sizlerle daha fazla birlikte olmak istiyoruz. Birçok Müslüman olmayan kardeşiniz sizlerle.” ifadeleriyle sözlerini tamamladı.

ADALET BAKANI MAAS: MÜSLÜMANLAR ŞÜPHELİ KONUMA İTİLMEMELİ

Almanya’da Müslümanların ezici çoğunluğunun barış ve huzur istediğini belirten Federal Adalet Bakanı Heiko Maas da yaptığı açıklamada, "Eğer şiddet yanlılarını toplumda izole etmek istiyorsak, sağ duyulu Müslümanları desteklemeliyiz. Kesinlikle Müslümanların genel şüpheli konuma itilmesine müsaade etmemeliyiz. Radikaller Müslümanlar arasında küçük bir azınlık ve dini kullanıyorlar.” ifadelerini kullandı. Müslümanların büyük çoğunluğunun barış ve huzur içinde yaşadığını kaydeden Maas, İslam'ı kötüye kullananlarla Müslümanların çoğunluğu arasında ayrım yapılması gerektiğini ifade etti.

"İSLAM VE YAHUDİ DÜŞMANLIĞI KABUL EDİLEMEZ"

Münih’te aksiyona destek veren Uyum Bakanı Aydan Özoğuz, İslam ve Yahudi düşmanlığının kabul edilemeyeceğini söyledi. Yaptığı açıklamada başta Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere (CDU) olmak üzere önemli kişilerin bu kampanyaya destek vermesine sevindiğini belirtti. Dünyada 17 milyon mültecinin anavatanını terk ettiğine parmak basan Bakan, terörden kaçan bu insanlara insanı yardım etmeleri gerektiğini dile getirdi.

Uyum Bakanı ayrıca, medya üzerinden insanlara ulaşan ‘ellerinde silah bulunan fanatiklere’ karşı Müslümanların karşı durmasının iyi bir adım olduğunu sözlerine ekledi. Etkinliğe diğer dini cemaatlerin temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisinin katılması dikkat çekti.