Almanya'da Büyük Koalisyon hükümetinin mülteci yasasında yaptığı değişiklikler Eyalet Temsilcileri Meclisi (Bundesrat) tarafından onaylandı. Bundesrat’ta yeterli çoğunluğu olmayan hükümet, Yeşiller Partisi’nin yönetimindeki Baden-Württemberg’i ikna etti. ‘Güvenli’ ilan edilen ülkelerden sığınma başvurularını zorlaştırılan yasada mültecilere kolaylıklar sağlayacak düzenlemeler de var.

Federal Hükümet’in Makedonya, Sırbistan ve Bosna Hersek’ten gelen sığınma başvurularını zorlaştırmasını içeren yasa tasarısı Eyalet Temsilcileri Meclisi (Bundesrat) tarafından onaylandı. Federal Meclis’te ezici çoğunluğa sahip Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD), eyaletler düzeyinde muhalefet konumunda. Büyük Koalisyon, toplam 69 üyesi olan Bundesrat’ta 27 sandalyeye sahip. Yasanın Bundesrat’tan geçmesi için ise SPD’nin iktidar ortağı olan Baden-Württemberg (BW) eyaleti kilit rol oynadı. Yeşiller’in yönetimindeki BW, hükümetin yasada mülteciler açısından sevindirici değişikleri kabul etmesine karşılık yasa taslağına onayını verdi.

Böylece Nisan ayında Federal Meclis’ten geçen yasa Bundesrat’tan da geçmiş oldu. BW hükümetinin sözcüsü Rudi Hoogvliet, “Bizim açımızdan mülteciler için önemli düzeltmeler yapıldı” diyerek, Yeşiller’in yıllarca talep ettiği düzenlemeler kabul edildiğini ifade etti. Aslında mültecilere yardım örgütlerinin tepkisini toplayan yasa tasarısına Yeşiller’in yönetim kurulu da onaylamamıştı. Perşembe akşamı toplanan kurulun nihai kararında, “Yeşiller’in iktidar ortağı olan eyaletlerin bakanlar kurulunda bizim pozisyondan farklı tutum sergilenirse saygı duyarız” ifade yer aldığı belirtildi.

Winfried Kretschmann’ın yönetimindeki BW, böylece bu açık bırakılan kapıdan yararlanmış oldu. Kretschmann’ın bu kararı parti içinde daha çok tartışılacağına benziyor. Çünkü Yeşiller, ‘güvenli’ ilan edilen Balkan ülkelerinden gelenleri kolayca sınır dışı edilmesine karşı çıkıyor, iltica başvurularını bireysel değerlendirilmesini talep ediyordu. CDU ile Hessen’de, SPD ile Rheinland-Pfalz’da iktidar ortağı olan Yeşiller’in eyalet teşkilatları oylamada çekimser kaldı. Yeşiller’in Federal Meclis Grubu Eşbaşkanı Katrin Göring-Eckardt, hükümetin yazılı vaat ettiği değişiklerin yetersiz olduğunu belirtti.

İKNA EDEN ÜÇ ÖNERİ

Bilindiği gibi Başbakanlık Dairesi Başkanı Peter Altmaier (CDU) bir kaç gün önce Yeşiller’i ikna edebilmek için üç maddelik bir öneri sunmuştu. Bu değişikler sayesinde mülteciler için şu kolaylıklar sağlanacak: Mültecilerin ‘ikamet zorunluluğu’ yumuşatılıyor. Üç aylık oturum süresi tamamlandıktan sonra mülteciler ülke genelinde istediği yere taşınabilecekler. Suç işleyenler ve sınır dışı edilecekler için zorunluluğu geçerli olacak.

Mülteciler ayrıca daha kolay istihdam piyasasına dahil olabilecek, çalışma iznini 3 ay sonra alabilecekler.‘Alman ve AB vatandaşlarına öncelik tanıma’ şartı hafifletiliyor, 15 ay burada ikamet mültecilere bu şart koşulmayacak. Bunun yanı sıra mültecilere gıda ve elbise şeklinde değil, geçim yardımı para olarak verilecek.