Almanya Federal Adalet Bakanlığı terör örgütü IŞİD ile mücadele için ceza hukukunda değişiklik yapacak. Buna göre; teröre mali destek veren, terör eğitimi alan kişiler on yıla kadar hapis cezası alacaklar. Bakanlık, terör örgütlerine sempati duyanların ceza kapsamına alınmasına ise karşı çıktı. Almanya, terör örgütü IŞİD’e katılımları engellemek, mali ve insan desteğini kesmek için harekete geçiyor. Federal İçişleri Bakanlığı’nın IŞİD’e katılmak için Suriye’ye gidecekleri engellemek için kimlik kartlarını iptal etme kararından sonra şimdide Adalet Bakanlığı ceza hukukunda değişiklik yapacak.

Terör destek veren, katılan, bunun için eğitim alanların on yıla kadar ceza almalarını öngören değişiklik hakkında konuşan Adalet Bakanı Heiko Maas (SPD) şöyle konuştu: “Kim Almanya’yı yabancı bir ülkede şiddet eylemine katılmak veya terör eğitimi almak için terk ederse ve kim teröre finansman desteği sağlarsa cezasız kalmayacak. Eğer IŞİD gibi terör organizasyonlarına karşı mücadelede başarılı olmak istiyorsak mali kaynaklarını kurutmamız gerekiyor“ ifadelerini kullandı.

Teröristlere karşı tolerans gösterilmeyeceğini söyleyen Federal Adalet Bakanı Maas, hukuk devletinin bütün araçlarıyla mücadele edileceğini vurguladı. IŞİD’in Suriye’nin kuzeyindeki Kobani’ye saldırması sonrasında Almanya’nın değişik şehirlerinde Kürt gruplarla Selefilerin karşı karşıya gelmesini hatırlatan Maas, Almanya’da çatışmaya fırsat vermeyeceklerini kaydetti. Ceza hukukunda yapılacak değişiklikle teröre sempati duyanlarında cezalandırılması fikrine ise Adalet Bakanı Maas karşı çıktı.

200 KİŞİ HAKKINDA SORUŞTURMA YÜRÜTÜLÜYOR

Almanya’da uygulamada olan Terörle Mücadele Yasası’nın sert ve etkili olduğunu söyleyen Heiko Maas, yasada yapılacak değişikliğe kadar uygulamadaki yasayla Suriye ve Irak’ta terör örgütü IŞİD’i destekleyenleri cezalandırılabileceklerini söyledi. Ülke genelinde 200 kişi hakkında IŞİD’e destekten dolayı soruşturma yürütüldüğü bilgisini veren Adalet Bakanı, IŞİD’in Almanya’da yasak olduğunu ve örgütün reklamını yapmanın ceza gerektirdiğini kaydetti.

Hukuk devletinin terör tehdidine boyun eğmeyeceğini ifade eden Maas, IŞİD’in demokrasi ve hukuk devletini hedef aldığını, fakat buna müsaade etmeyeceklerini söyledi. Teröristleri, Anayasa’dan ödün vererek durdurmanın mümkün olmadığını belirten bakan, temel hak ve özgürlüklerden ödün verilmemesi gerektiğini kaydetti.

SAĞDUYULU MÜSLÜMANLAR DESTEKLENMELİ

Gençlerin IŞİD’e katılımlarını durdurmak için gerekli bütün önlemlerin alınması gerektiğini söyleyen Adalet Bakanı, ceza hukukunda sertleştirmenin mücadelenin sadece bir parçasını oluşturacağını, iç ve dış politikanın ortak stratejisinin yanında sağduyulu Müslümanların desteklenmesi ve güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.