Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Rusya ile Almanya'nın ilişkilerinin daha sıkı olması gerektiğini söyledi. Bakan Leyen, Rusya'nın Batı ülkeleri ile yaşadığı krizin sebebini “Rusya'nın Batılı ülkelere güvenmemesi ve kendisine bir düşman araması” olarak yorumladı. Alman Bakan, Rusya'nın Kırım ile yaşadığı problemler, Donbass'ta yaşanan çatışmalar ve özelikle Suriye'deki gelişmelerin ülkenin dış ilişkilerinin gelişmesinin önünde büyük engel arz ettiğini belirtti.

Rusya'nın Belarus'un başkenti Minsk'te, 11-12 Şubat 2015 tarihinde, Ukrayna'nın doğusundaki sivil savaşın çözümüne ilişkin Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa arasında yapılan Minsk Anlaşması'na bağlı kalması gerektiğini kaydeden Leyen, “Batı'nın da birlik ve güç için Rusya ile diyalog kurmaya hazır olması gerek” şeklinde konuştu.

FRANSA DA AYNI KONUDA ÇIKIŞ YAPMIŞTI

Son zamanlarda İngiltere ve Fransa'da görülen "Ortadoğu'ya hızlı dönüş" hamleleri kapsamında Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron da Rusya ile yakın ilişkiler kurulması gerektiğine ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. Bu konuda adımlar atmaya hazırlandığını söyleyen Macron, 14 Nisan günü ABD, İngiltere ve Fransa tarafından yapılan Suriye müdahalesi için karar alınmasaydı Erdoğan-Ruhani-Putin zirvesine katılmak için Soçi'ye gideceğini söylemişti. Saldırı kararı alındığı ve gerçekleştiriği için bunu yapmadığını söyleyen Macron'a yalanlama Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu tarafından yapılmıştı. Çavuşoğlu, şunları söylemişti:

 "Maalesef birçok Avrupalı dostumuz işin ciddiyetinden uzak popülizmi temsil ediyorlar.Fransa Cumhurbaşkanı'nın yaptığı açıklamalar farklı ülkeler tarafından yalanlandı. Bir Cumhurbaşkanı'na yakışır açıklamalar bekliyoruz. Ankara'da üçlü zirve yapılmadan önce Macron zirveye katılmak istediğini söyledi. Cumhurbaşkanımız, Ruhani ve Putin'i aradı. Rusya bir mahsuru yok dedi. İran ise üçlü toplantımızı yapalım, sonra Fransa'yı da dahil ederek 3+1 şeklinde yaparız dedi. Üçlü toplantıya dahil edilmeyince de gelmedi. Bu olaylar Duma'daki saldırıdan önce yaşandı. Biz başından beri kimyasal silahlara da nükler silahlara da karşıyız. Bizim İran ve Rusya'yla Astana süreciyle başlayan ilişkilerimiz oldu. Bu süreçten de önemli kazanımlar elde ettik. Cenevre'yle de bu sürecin taçlandırılması gerekiyor. Bizim farklı düşüncelerimiz olabilir ama Rusya ile ilişkilerimiz, Fransa Cumhurbaşkanı'nın sözleriyle bozulacak değildir. Bizim Rusya ile güçlü ilişkimiz var. Bu tür açıklamalar doğru açıklamalar değil."

Kaynak: Time Türk