Almanya’da sınır kontrollerinin kaldırılması ile özellikle son yıllarda daha da artışa geçen araba, ev ve işyeri hırsızlık vakaları ile mücadele kapsamında alınan tedbirlerin yetersizliği vatandaşları çileden çıkarıyor. Özellikle eski Doğu Bloku ülkelerinden gelen hırsızların ülkede organize biçimde çalıştıkları biliniyor. Vatandaşları mağdur eden hırsızlık olayları ülke ekonomisine de büyük zararlar veriyor.

2013 yılı kriminal suç raporunu açıklayan Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maizière, hırsızlık olaylarının geldiği boyutu şu cümlelerle dile getirdi: “Hırsızlık içerikli kriminal vakalar suç raporunda artık yeni bir kategori olarak yer alıyor. Geçmiş yıllarda hırsızlıklar organize kriminal suçlar kapsamında değerlendirilmiyordu. Hırsızlık olayları aynı uyuşturuculuk suçlarında olduğu gibi uluslararası çeteler ve hiyerarşik suç strüktürleri yoluyla yapılıyor. Bu nedenle hırsızlıklarla mücadele için federal yönetim ve eyaletlerin yanısıra uluslararası işbirliği de kaçınılmaz. Organize suç çetelerine karşı mücadele için bu gereklidir." dedi.

Organize suçlarla ilgili kapsamlı istatistiki veriler veren Bakan Thomas de Maizière, “Almanya’daki birçok suç organize çeteler tarafından işleniyor. Faillerin arkasında çoğu kez profesyonel yapılar saklı. Bu çeteler küresel çapta organizeler.” tespitinde bulundu. Özellikle araba hırsızlığını engellemek için Polonya’daki polis makamları ile ortaklaşa çalışmalar yürüttüklerini anlatan bakan, mevcut alandaki hırsızlık vakalarında “hâlâ fazla olmasına rağmen geçmiş yıllarla kıyaslanamayacak düşüşler yaşandığını” savundu.

Federal Kriminal Dairesi Başkanı Jörg Ziercke de yaptığı açıklamada, “Hırsızlık suçları artık insanların kapısının önüne kadar ulaştı. Almanya’daki organize suç çetelerinin başlıca sahası hırsızlık suçlarıdır. Güncel araştırma verilerine göre Avrupa çapında ev ve araba hırsızlıkları ile telefon üzerinden yapılan dolandırıcılıktan kaynaklanan mali kayıp miktarının üç haneli milyarlar (Euro) olduğu tahmin edilmektedir.” tespitinde bulundu.