Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, Avrupa’nın Rusya’ya karşı uyguladığı yaptırımların bedelini Rusya pazarındaki payını kaybederek ödeyeceğini söyledi.

Yaptırımların sonsuza kadar sürmesinin mümkün olmadığını, Batılı ülkelerle er ya da geç anlaşma sağlanacağını ifade eden Medvedev, “Ancak Rusya pazarı ya yerli girişimler ya da diğer yabancı üreticilerle doldurulacak. Avrupalı partnerlerimiz aynı yerlerine geri dönemeyecek. Bu da Avrupa’nın ödeyeceği bedel olacak.” uyarısında bulundu.

Asya ve Latin Amerika’dan Rusya pazarına girmek isteyen girişimcilere güvence veren Medvedev, Batılı ülkelerle ilişkilerin düzelmesi durumunda Rusya pazarında elde edecekleri pozisyonlarının tehlikeye düşmeyeceği garantisi verdi.

Rusya’nın Avrupa ülkeleri ile ilişkileri yeniden kurmaktan memnun olacağını, ancak zorla sevgi olamayacağını vurgulayan Medvedev, “Yaptırımlar devam ederse, bizim ticaretimiz de Asya-Pasifik bölgesine yönelir. Ancak bunun Avrupalı ve Amerikalı girişimcilerin çıkarına olduğunu düşünmüyorum.” dedi.

YAPTIRIMLAR EKONOMİK PROBLEMLERİN YÜZDE 5’İ

Rusya ekonomisinin yaptırımların dışında iç sınırlamalar, kurumsal yetersizlik, yatırım elverişsizliği gibi içerde bir dizi sorunu olduğunu kaydeden Medvedev, “Rusya ekonomisinin mevcut durumda temel sorunu nedir? Bu yaptırımlar değil. Yaptırımlar genel sorunların yüzde 5’ine ancak neden olabilir…” eleştirisi getirdi.

Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin yaptırım uyguladığı Rusya, bu ülkelerden gıda alımını durdurdu. Avrupa Birliği ülkeleri 12 Eylül’de yeni bir yaptırım uygulayarak Rusya’nın bankacılık ve enerji sektörleri ile savunma sanayini hedef aldı. Üst düzey 200’e yakın Rus yöneticinin Avrupa’ya girişi yasaklanırken, mal varlıkları da donduruldu.