Avustralya’da Cuma günleri ezanın minareden okunması konusunda Sydney şehrinin Auburn Belediyesi Türk kökenli meclis üyesi Semra Batık’ın gayretleri sonuç verdi. Sydney’de Türk toplumunun yoğun olarak yaşadığı Auburn semtinde bulunan Gelibolu Camii’nde bugün Cuma namazı ezanı ilk kez minareden okundu.

Minareden yükselen “Allahu Ekber’ sesleri, yıllardır ezana hasret kalan Avustralyalı gurbetçilere duygulu anlar yaşadı. Ezan, cami görevlisi Musa Çelik tarafından okundu. Cumaya gelen Müslümanlar heyecanla ezanın okunduğu sırada genç yaşlı, kadın erkek demeden cami avlusunda toplandı. Ezan sırasında caminin önünde toplanan kadın ve erkekler, sevinçten gözyaşına hakim olmadı.

Avustralya’da ilk kez minareden okunan ezana tanıklık edenler, bu tarihi anı cep telefonlarıyla çekti. Geçen yıl, Lübnan asıllı Müslüman Belediye Başbakanı Hicham Ziraka’nın da desteğiyle meclis toplantısına getirilen ezanın Cuma günleri minareden okunması önergesi, yeterli destek alamadan reddedilmişti. Ancak Türk toplumu tarafından başlatılan 3 bin imza kampanyasını yeniden bir önerge ile sunan Meclis Üyesi Semra Batık, ‘oy çokluğuyla’ Gelibolu Camii’nde, minareden ezan okunması kararını meclisten geçirdi. Karara göre; ilk ezan bugün Cuma namazı için okundu.

Semra Batık, ezan okunduğu sırada caminin önüne gelerek, bu tarihi ana tanıklık etmenin heyecanını yaşadığını belirtti. Batık, “Bu tarihi günün gerçekleşmesi için iki yıldan bu yana büyük bir mücadele verdik. Ramazan bayramı öncesi çifte bayram yaşıyoruz. Türk soydaşlarımız olmak üzere Auburn bölgesinde yaşayan tüm Müslümanlar, bu karardan dolayı bize teşekkür ettiler. Memnuniyetini dile getirdiler. Ben de çok duygulandım. Ezanın, önümüzdeki yıl ramazan boyunca okunmasını daha sonra da her gün minarenden bu sesin yükselmesi için çalışacağız. Allah bana bugünleri nasip ettiği için çok şükür ediyorum.” dedi.