Azerbaycan’da “Bakü Kalp Günleri” 5.Uluslararası Kongresi başladı.

Her 2 yıldan bir Azerbaycan’ın ulusal lideri Haydar Aliyev’in anısına yapılan kongre, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılımcılara yönelik mektubunun okumasıyla başladı. Yerli ve yabancı 400’den fazla kardiyolog ve kalp cerrahının katıldığı kongrede, Azerbaycan’da kardiyolojinin ve kalp-damar cerrahisinin gelişmesine katkıda bulunmak ve yabancı uzmanlarla görüş alış verişi yapmak amacıyla bu alandaki son yenilikler değerlendirilecek. Kongre kapsamında genç Azerbaycanlı cerrahlar için kurslar düzenlendi. Genç cerrahlar “Damar Anastamozu” ve “Mitral Kapak Tamiri” kurslarında katılarak pratik bilgilerini artırma şansı elde etti.

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği (TKDCD) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ali Özatik, “5. Kalp ve Damar Cerrahisi Uluslararası Toplantısı’na katılmak üzere burada bulunuyoruz. Biz kurs düzenleyeceğiz. Bu kursun içeriğinde suni damarlar üzerinde bunlara nasıl dikiş atıldığı, bir birine nasıl bağlandığının eğitimini yapmaya çalışacağız. Kalbin en önemli kapağı, en sık bizim ameliyat ettiğimiz virtal kapak dediğimiz sol kapak ara kapakçığı üzerinde bunları nasıl onarıyoruz, nasıl tedavi ediyoruz ona yönelik bir eğitimimiz olacak. Arkasından maketler üzerinde uygulamasını gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

Ölümlerin yaklaşık yüzde 50’sinin nedeni kalp damar hastalıkları

Özatik, “Kalp damar hastalıkları bölgemizde, Türkiye’de ve Azerbaycan’da da ciddi bir sağlık sorunu. Ölümlerin yaklaşık yüzde 40-50’si bu sebeple olmakta. Dolayısıyla bu hastalıklar çok önemli. Günümüzde bunları farklı yöntemlere tedavi etmek mümkün. Kardiyolog arkadaşlarımız tıkalı damarları stentle açabiliyorlar. Damar açılamayacaksa biz cerrahlar ameliyatla tam tedavi gerçekleştirebiliyoruz. Bu yüzden hastalarımız çok daha şanslı” dedi.

Azerbaycan Kalp-Damar Cerrahisi Derneği (AÜDCC) Başkanı Kamran Musayev ise “Kendi alanlarında uzman olan yabancı doktorlar Azerbaycanlı genç doktoralara çeşitli kalp ameliyatlarının detaylarını pratik olarak gösterecek. Bu genç doktorların yetişmesi için önemli bir katkısı olacağını düşünüyorum. Ayrıca kongrede yeni doğan bebeklerde oluşan kalp rahatsızlıklarıyla ilgili programlarımızı, çözümlerimizi burada tartışacağız. Kalp-damar hastalıklarında en son gelişmeleri hem yabancı hem de yerli doktorlarımızla birlikte değerlendireceğiz” ifadelerini kullandı.

Son 15 yıl içinde son yıllarda devletin katkıları sayesinde Azerbaycan tıbbında olan değişikliğe dikkat çeken Kalp-Damar Hastalıkları Uzmanı Milletvekili Dr. Reşad Mahmudov, eskiden en kolay kalp ameliyatlarına bile şüphe ve korkuyla bakıldığı hatırlattı ve şimdi sadece başkent Bakü’de değil bölgelerde bile en zor ameliyatların üstesinden gelebildiklerini sözlerine ilave etti.

“Bakü Kalp Günleri” 5. Uluslararası Kongresi 28 Mayıs’a kadar devam edecek.