MEHMET EMİN AVCI
Avusturya’nın başkent Viyana’da gerçekleştirilen ve 11 ülke liderinin katıldığı Balkan Rotası Boyunca Göç Zirvesi Viyana’da yapıldı.
Toplantıya katılan ülkeler, Avusturya, Arnavutluk, Sırbistan, Slovenya, Macaristan Bulgaristan, Almanya, Yunanistan, Hırvatistan, Makedonyave Romanya’dan liderler katılıyor. Avrupa Birliği (AB) adına ise AB Komisyonunun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu üyesi Dimitris Avramopulos ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk katıldı.
AB Konseyi Başkanı Donald Tusk medya mensuplarına yaptığı açıklamada, "Temel çözümün AB dış sınırlarının etkili bir şekilde kontrol edilmesi olduğunu ve bunun Balkan ülkeleri ve Türkiye gibi ortaklarla yakın işbirliğini gerekiyor. Batı Balkan rotasının yasa dışı göçe kapatılmasını siyasi ve pratik olarak onaylamaya ihtiyacımız var." dedi.
Avrupa Birliği (AB) adına ise AB Komisyonunun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu üyesi Dimitris Avramopulos,"Herkesin kendi istediğini yapabildiği bir şey değildir. Dayanışma ve sorumluluk, temel değer ve ilkedir, sadece ahlaki değer değildir, aynı zamanda açıkça AB anlaşmalarından doğan hukuki bir ilkedir." dedi.