Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, İsrail hariç herkesin karşı çıktığı referandum inadından geri adım atmadı. Irak, İran, Türkiye ve IKBY'de yaşayan pek çok Kürt grubun dahi uyarılarını dikkate almayan ve sandıkların hazır olduğunu duyuran Barzani, dün akşam saatlerinde yaptığı açıklamada geriye dönüşün söz konusu olamayacağını söyledi. İnadın sürmesi üzerine İran ve Irak hava sahalarını Erbil'e kapattı. İran ordusu uyarı ateşlerinde bulundu. Amerikan yönetimi, bölgedeki ABD vatandaşlarının bölgeden ayrılmasını istedi. Türkiye ise erteleme fikrine bile karşı çıkarak iptal konusunda ısrar etti. Başbakan Binali Yıldırım, “Barzani'de olup biten her şeyin hesabını soracağız” dedi. Referandumun gerçekleşmesi durumunda bölgenin kan gölüne dönüşmesi bekleniyor. Bazı siyasi gözlemciler Türkiye'nin Musul, Kerkük, Erbil ve Süleymaniye şehirlerine girebileceğini dile getiriyor.

BARZANİ GERİ ADIM ATMADI

IKBY Başkanı Barzani'nin bürosundan dün akşam saatlerinde yapılan yazılı açıklamada, uluslararası hukuk ve Irak anayasasına aykırı olan ve İsrail hariç bütün ülkelerin karşı çıktığı referandum konusunda geri adım atmayacaklarını belirtti. Barzani'nin, BM Irak Temsilcisi Jan Kubis'i kabul ettiği belirtilen açıklamada, Barzani'nin BM'nin çağrılarını reddettiği belirtildi. Barzani, Kubis'e, ‘geri dönüş olmayacağını ve 25 Eylül'de referandumun yapılacağını' söylediği kaydedildi.

IRAK VE IKBY ‘ANLAŞAMADI'

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi (IKBY), “anlaşamadık” demek için yeni bir heyetini Bağdat'a göndermişti. Irak Merkezi hükümeti ile görüşen heyet beklendiği gibi “anlaşamayan” heyeti adına Roj Nuri Şaves bir açıklama yaptı. Şaves, "Görüşlerimizi açıkça ve çekinmeden koalisyondaki dostlarımıza bildirdik. Diyaloğun 25'in sonrasında da sürmesini istedik. Onlar ise diyaloğu sadece referandum öncesi destekleyeceklerini ifade etti" dedi ve hukukî olmayan ‘referandum zamanında yapılacağı' görüşünü tekrarladı.

IRAK: NE GEREKİYORSA YAPACAĞIZ

Barzani'nin referandumdaki son ana kadar ki ısrarı herkesi teyakkuzda tuttu. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi yaptığı açıklamada, "Ülkenin birliği, toplumsal barış ve istikrar tehlikeye girerse tüm hukuki önlemleri alacağız" dedi. İbadi'nin basın bürosundan yapılan yazılı açıklamaya göre, İbadi, ABD Dışişleri Bakanı Rix Tillerson ile telefonda görüştü. Açıklamada “Tillerson'un da referanduma karşı olduklarını vurguladığı ve Bağdat hükümetinin Irak'ın birliğini muhafaza etmede attığı tüm adımları desteklediklerini bildirdi” denildi.

ABD'DEN ‘KARIŞIKLIK' UYARISI

ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği, IKBY'nin İsrail hariç, dünyanın, hatta Kürtlerin önemli bir bölümünün de karşı olduğu, mevcut anayasaya aykırı referandumu düzenlemesi halinde bölgede karışıklık çıkabileceği uyarısında bulundu.  Büyükelçiliğin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, "Irak'taki ABD vatandaşlarını, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumunu düzenlemesi halinde çıkabilecek muhtemel karışıklığa karşı uyarıyoruz. Özellikle ABD vatandaşları, Irak merkezi hükümeti ve Kürdistan Bölgesi arasındaki tartışmalı bölgelerde seyahat etmekten kaçınmalıdır" uyarısı yapıldı.

KYB: REFERANDUM ERTELENSİN

Irak eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin liderlik ettiği Kürdistan Yurtseverler Birliği Teşkilatı (KYB)'nin Kerkük teşkilatı bugün düzenlenmesi planlanan referandumun ertelenmesini talep etti. Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde böylesi bir süreçte referandum yapılmasına karşı çıkılan açıklamada şunlar kaydedildi: "Kürdistan Bölgesinin geneli, Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde referandumun daha uygun bir zamana ertelenip, dış ve iç destek garanti altına alındıktan sonra yapılmasından yanayız."

Öte yandan Kürdistan Demokrat Partisi'ne (KDP) yakınlığıyla bilinen Basnews'in haberine göre, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, Kerkük kentinde KYB'li yetkililerle bir araya geldi. Süleymani'nin referandumun özellikle Kerkük'te yapılmasına karşı çıkılmasını istediği iddia edildi.

İRAN'DAN GÖSTERMEK UYARI ATEŞİ

Dün sabah İran birlikleri, Erbil'in dağlık sınır bölgelerini top atışı yaptı. KYB'nin resmi internet sitesinde yer alan açıklamada, İran topçu birliklerinin özellikle Balekayeti ve Hacı Omeran'a bağlı Gundejor, Alane, Kunere, Dinoy Gewre, Dinoy Biçuk, Berde Zerde köylerini aralıksız bombaladığı ifade edildi. Atışların uyarı mahiyette olduğu sanılıyor.

İRAN'DAN BARZANİ'YE HAVA AMBARGOSU

İran'ın Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne hava sahasını kapattığını duyurdu. Bu kararın Irak hükümetinin talebi üzerine gerçekleştiği belirtildi. İran Ulusal Güvenlik Yüksek Şurası Sözcüsü Husrevi, İran hava sahasının IKBY'ye kapatıldığını, referandumun yapılması halinde ise kara sınırlarının da kapatılacağını duyurdu.

BARZANİ TÜRKİYE TOPRAKLARINI KÜRDİSTAN YAPTI

Türkiye'de özgürce yayın yapabilen Barzani'nin kanalı, sanki kendisi bağımsızlık elde etmiş gibi, bir de Türkiye topraklarının bir kısmını kendi topraklarına katmış gibi sundu. Barzani'nin TürkSAT'tan yayın yapan, Rudaw televizyonunda yayınlanan meteoroloji haritasında Erzurum, Sivas, Ağrı, Van, Malatya, Hatay, Mersin 'Kürdistan' sınırları içinde gösterildi. Aynı görüntü sadece hava durumu bültenlerinde değil, referandum propaganda haberlerinde de yer aldı. Bölgeyi "Büyük Kürdistan" olarak adlandıran haritalar kullanıldı.

‘ERTELENMESİNİ DEĞİL İPTALİNİ İSTİYORUZ'

Barzani'nin bölgeyi daha da karıştırma konusunda inadı Türkiye'nin de sertleşmesine yol açtı. Sınırda tatbikat yapan ve askeri birliklerin güçlendiren Ankara, referandumun ertelenmesini değil, iptal edilmesini istiyor. Dün konu hakkında tekrar konuşan Bekir Bozdağ, "Türkiye Cumhuriyeti devleti referandumun iptalini istemektedir, ertelenmesini değil. Ertelemek demek iler ki bir tarihte yeniden yapılmasına rıza demektir. Bizim bu referandumun iler ki bir tarihe yapılmasına da rızamız yoktur. Referandumun tekrarlanmamak kaydıyla iptalini talep ediyoruz çünkü böylesi bir referandum, bugün de yarın da iler ki bir tarihte de bölgede çok büyük sıkıntılara, önü alınmaz yangınlara, felaketlere sebep olacak bir referandumdur" dedi.

Kaynak: Yeni Söz