Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kıbrıslı Rumlar tarafından askıya alınan müzakerelerin tekrar başlaması için çağrıda bulundu.

Genel Sekreter, Ada’da taraflar arasında hidrokarbon nedeniyle yaşanan gerginlikten dolayı kaygılarını dile getirip, müzakerelerin askıya alınmasından duyduğu rahatsızlığı ifade etti. Ban, Kuzey ve Güney’den istikrarsızlığı bozacak her türlü girişimden uzak durmalarını telkin ederken, ‘‘gecikmeden masaya dönün’’ diyerek Ada’da müzakerelere biran önce başlanılmasını istedi.

Genel Sekreter, BM Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide ile görüştü. New York’ta yapılan görüşmede Ban, Eide’nin kendisine Kıbrıs'taki son gelişmeler ve yakın bölgesel olaylar hakkında bilgi verdiğini aktardı.

Kuzey ve Güney arasında daha yapıcı müzakerelerin başlayabilmesi için bölge ülkelerinden yardım isteyen Ban, Ada’da sağlıksız olan mevcut durumun sürdürülebilir olmadığını dile getirdi.

Türkiye ile Yunanistan’ı yakında Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin ziyaret edeceğini anımsatan Ban, mevcut zorlukların üstesinden gelebilme konusunda yardımcısına taraflardan yapıcı destek istedi.

Ban adına BM tarafından yapılan yazılı açıklamada, müzakere sürecini hızlandırmak için Eylül ayında iki liderin verdiği taahhüdünü hatırlattığı görüldü.