Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Rus yardım konvoyunun Kiev’den izin almadan Doğu Ukranya’ya girmesinden derin endişe duyduğunu söyledi.

Doğu Ukrayna’da insani durumun kötüleştiğini kabul eden Ban, ‘‘Tek taraflı bir eylem Doğu Ukrayna’da tehlikeli olan durumu daha da alevlendirme potansiyeline sahip’’ dedi.

Ukrayna ve Rusya Federasyonu’na seslenen Ban, insani yardıma en çok ihtiyaç duyan alanlara ulaşılabilmesi için her iki ülkenin de uluslararası toplum ile eşgüdüm içinde çalışmaya davet etti. Ban, Ukrayna Başkanı Petro Proshenko’nun ‘Ukrayna toprakları içine hareketli konvoyun başka ciddi sonuçlara yol açmaması için elimizden geleni yapacağız’ yönündeki açıklamasına destek verdiğini açıkladı.

"RUS BÜYÜKELÇİSİ: KONVOY BEBEK MAMASI TAŞIYOR"

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin, Doğu Ukrayna’ya giren Rus yardım konvoyunun bebek maması taşıdığını kaydetti. Bir gazetecinin, ‘‘Yardım konvoyları dediğiniz bu tırların Doğu Ukrayna’daki Rus yanlısı miltanlara yeniden güç kazandırmak için mi?’’ sorusuna Churkin, ‘‘Bebek mamasıyla’’ diye cevap verdi. Churkin daha sonra, ‘‘Asilerin çocuklarını beslenmesi için gönderilen yardım konvoyları durdurulursa bu ebevynlerle birlikte insanların toptan cezalandırılması olur’’ ifadelerini kullandı.