İsrail’in yürüttüğü Gazze işgaline Latin Amerika ülkelerinin tepkisi giderek büyüyor. Son olarak Bolivya hükümeti, İsrail’i ‘terör devleti’ ilan ederek bir dizi yaptırım uygulamaya karar verdi. Yaptırımların başında İsrail vatandaşlarına sağlanan serbest vize uygulamasının kaldırılması yer alıyor.

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, dün yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik yürüttüğü operasyona karşı Bolivya’ya serbest girişin kaldırıldığını şu sözlerle duyurdu: "İsrail’in bir terör devleti olduğunu alenen ilan ediyoruz ve bu sebeple bu ülke vatandaşlarının Bolivya’ya girişine yönelik bazı kısıtlamalar getiriyoruz."

Bolivya meclisinden geçen karar doğrultusunda İsrail vatandaşlarının bu ülkeye giriş yapabilmeleri için gerekçe ve ilgilerini göçmenlik bürolarına bildirerek vize başvurusunda bulunmaları gerekiyor.

Bolivya hükümeti, İsrail’in 2009 yılında gerçekleştirdiği saldırılar üzerine bu ülke ile diplomatik ilişkileri askıya almış ve kararından bugüne kadar geri adım atmamıştı. Bolivya lideri ayrıca, etnik temizlik yapıldığı gerekçesiyle İsrail yöneticileri aleyhine Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne suç duyurusunda bulundu.

Ekvator, Venezuela ve Bolivya, İsrail’e yaptırım uygulayan diğer Latin Amerika ülkeleri arasında yer alırken Brezilya, Arjantin ve Şili ise bu süreçte diplomatlarını geri çekme kararı aldı.