Dünyanın beşinci büyük ekonomisi olan Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılıp ayrılmayacağını belirleyen Brexit referandumunun sonrası ticari ilişkiler Birmingham’daki Muhafazakâr Parti Konferansı çatısı altında masaya yatırılacak.
Türkiye’nin Muhafazakâr Partili Dostları (Conservative Friends of Turkey - CFT), 2 Ekim tarihinde Birmingham’da gerçekleşecek olan iş dünyasına yönelik “Brexit sonrası İngiltere -Türkiye Ticari İlişkileri” konulu bir resepsiyona ev sahipliği yapacak.
Açılış konuşmasını Dr. Onur Çetin’in yapacağı toplantıyı, Muhafazakâr Parti’nin Türk kökenli milletvekili adayları Gönül Daniels ve Isabel Sığmaç yönetecek. Ayrıca Londra’nın Türk bölgelerinden milletvekilleri olan David Burrowes MP ve Nick de Bois da birer konuşma yapacak. CFT’nin Kurucu Parlamenter üyelerinin yanında, Lordlar Kamarası’nın Muhafazakar Partili üyeleri, Birleşik Krallık’tan Sivil toplum örgütleri, İhracatçı birlikleri ve çeşitli sektörlerden Türk ve İngiliz işadamlarının toplantıya geniş çaplı bir katılım göstereceği bildirildi.
Grubun kurucusu Dr. Onur Çetin; “Bu seneki toplantımızın temasını, Brexit referandumu sonrasında Birleşik Krallık’ta yaşanan gelişmelerin ışığında belirledik. Bilindiği üzere Türkiye ve İngiltere arasında, AB anlaşmaları kapsamında önemli bir ticaret hacmi var, fakat Brexit sonrası bu anlaşmalar iptal olacak ve yeni anlaşmalar imzalanması gerekecek. Bu süreç sonrasında aramızdaki ticari ilişkilerin hangi boyutlara ulaşacağı konusu iki tarafta da merak uyandırıyor, toplantıda bu konuyu ele alacağız” dedi.
Çok sayıda Türk’ün yaşadığı Edmonton bölgesinden geçtiğimiz seçimlerde milletvekili adayı olan Gönül Daniels, Birleşik Krallık’ın AB’den çıkması durumunda, iki ülke arasında 1963 yılında imzalanan Ankara Anlaşması’nın geleceğinin belirsiz olacağını belirtti. Gönül Daniels ayrıca anlaşmanın her iki ülke için sağlamış olduğu faydalardan bahsederek, konunun toplantıda özellikle ele alınacağını ve CFT grubuyla Brexit sonrası süreçte Ankara Anlaşması için çözüm bulma yönünde çalışmayı amaçladıklarını belirtti.
Toplantıda Brexit sonrasında Birleşik Krallık ve Türkiye arasındaki ticaret hacminin geliştirilmesi ve ikili ekonomik ilişkilerin daha ileri bir seviyeye taşınması için nasıl bir yol izlenmesi gerektiği ele alınacağını belirten Grubun Siyasi İlişkiler Sözcüsü Bozok Yücel, “Toplantının nihai hedefi, Brexit sonrası iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin gelişmesi ve yeni ufukların açılmasına katkı sağlamak olacaktır. Bu konuda CFT grubu olarak, iki toplum için de önemli bir fayda sağlayacağımızı umuyorum” dedi.