Brezilya’da geçtiğimiz günlerde başkan adayını taşıyan uçağın düşmesi sonucu seçim yarışına katılan partiler arasındaki dengeler değişti. Seçim arefesinde meydana gelen kaza sonucu siyasi konjonktürde yaşanan değişimi ünlü haber dergisi Veja, "Marina başkan mı oluyor?" sorusuyla kapağına taşıdı.

İki hafta önce meydana gelen kazanın hemen ardından yapılan ilk anket, kazada hayatını kaybeden Eduardo Campos’un seçim ortağı Marina Silva’nın aday olması durumunda parti oylarında yüzde 10’luk bir artış olacağını gösterdi. Olayın sıcaklığı geçtikten ve Marina Silva’nın adaylığı netleştikten sonra yapılan son ankette ise daha önce yüzde 9 alması öngörülen Brezilya Sosyalist Partisi’nin (PSB) oylarının, yüzde 29’a tırmandığı görüldü.

Brezilya Devlet İstatistik Kurumu Ibope verilene göre, Ekim ayının ilk haftasında gerçekleşecek seçimlerin birinci turunda Rousseff’in yüzde 34, Marina Silva’nın ise yüzde 29 oy alması bekleniyor. Ancak ikinci tur oylamaya geçildiğinde Silva’nın yüzde 45 alarak, yüzde 36 sınırındaki Rousseff’in önüne geçmesi bekleniyor. Anketin güvenirlilik oranının yüzde 95, hata payının ise yüzde 2 olduğu vurgulanırken, bu keskin değişim karşısında iktidar ve diğer muhalefet adayları seçim stratejisinde değişikliğe gitti.

Seçim kampanyası boyunca muhalefeti eleştirmek yerine sosyal politikaları ve 12 yıllık iktidar dönemi içinde yapılanları öne çıkaran Rousseff, anket sonrasında Marina Silva’yı siyasi sahada tecrübesiz olduğunu vurgulayarak hedef tahtasına oturttu. Rousseff’in diğer rakibi Aecio Neves ise, Marina Silva ile işbirliğine kapı araladı. Nitekim daha ikinci anketin sonuçları açıklanmadan önce Aecio Neves’in safında mücadele veren eski Devlet Başkanı Fernando Henrique Cardoso, parti adına yaptığı bir konuşmada Marina Silva ile ortaklığa sıcak baktıklarını deklare etti.

On iki yıldır iktidarda olan ve iki hafta öncesine kadar anketlerden kesin lider olarak çıkan Rousseff hükümeti, Marina Silva’nın adaylığından endişe duyuyor. İktidarın el değiştirmesi durumunda piyasaların bu duruma nasıl tepki vereceği bilinmezken yerel basın, yaşanan değişimi geçtiğimiz seçimlerde Yeşil Parti’den (PV) aday olarak, 20 milyon oyla üçüncü sırada yer alan Marina Silva’nın dönüşü olarak yansıtıyor.

MARİNA SİLVA KİMDİR?

1958 doğumlu Marina Silva, tarihçi, öğretmen, psikopedagog ve çevreci kimliğiyle tanınıyor. Politik kariyerine 1984 yılında işçi haklarını savunan bir kurumda yönetici olarak başlayan Silva, Acre eyaletinde sırasıyla encümen, milletvekilliği ve senatörlük görevlerini yürüttü. Lula döneminde 5 yıl süreyle Çevre Başkanlığı yapan Silva, geliştirdiği projeler sayesinde kazandığı ödüllerle ismini ülke içinde ve yurtdışında duyurmayı başardı. 2010 yılında Yeşil Parti’den (PV) başkan adayı olarak yarışa katılan Silva, 20 milyon oy alarak seçimde üçüncü sırada yer aldı. 2013 yılında BBC tarafından hazırlanan ankette, Brezilya’nın en çok konuşulan 10 ismi arasında yer alan Silva, ayrıca New York Times tarafından "Brezilya’da çevreci hareketin ikonu" olarak adlandırıldı.

NEDEN BAŞKA PARTİDEN ADAY OLDU?

Aldığı oy potansiyelinin ardından Yeşil Parti’deki (PV) konumunu düşük gören Silva, 2013 yılında partiden kopardığı isimlerle birlikte benzer ajandaya sahip "Sürdürülebilir Ağ" (Rede Sustentabilidade) adı altında başka bir parti kurdu. Ancak partisi evrak eksikliği ve zaman yetersizliği sebebiyle seçim kurulu tarafından yarışa girecek adaylar listesine dahil edilemedi. Bunun üzerine kaza sonucu vefat eden başkan adayı Eduardo Campos ile pazarlık yaparak PSB çatısı altında sürece dahil olan Silva, yardımcı aday konumunda yarışa girdi. Campos’un ölümü üzerine parti çevresi, popüler oluşundan yola çıkarak Marina Silva’yı partinin yeni adayı olarak gösterdi. Campos’un trajik ölümünden etkilenen kitlenin yanı sıra, Marina’nın adaylığı evanjelik ve genç seçmene ait oyların adres değiştirmesine neden oldu.