Brezilya’nın güneyinde araştırma yapan bir grup bilim insanı tarih öncesi döneme ait 47 adet kanatlı dinozor fosili buldular. Yeni bir türe ait olduğu öne sürülen ve başları kelebeğe benzeyen fosillerin 80 milyon yıl önce yaşadığı tahmin ediliyor.

Kazı yapılan bölgedeki ilk örneklerine 1971 yılında rastlanan fosillerin uzun araştırmalar sonucu gün yüzüne çıkarıldığı belirtiliyor. Yerin bir buçuk metre altındaki bir katmanda sıkıştıkları tespit edilen kemiklerin iyi durumda oldukları ve iskelet yapısının bütünlüğünü korudukları ifade ediliyor.

‘Caiuajara dobruskii’ adı verilen dinozorun Amerika kıtalarında şuana kadar keşfedilen en ilginç türlerden biri olduğu ve kıta içlerinde nadiren bulunduğu kaydedildi.

Daha önce ülkenin kuzey kesimi ile Arjantin ve Çin’de bulunan benzer örneklerle karşılaştırarak kelebek başlı dinozor hakkında yeni bilgilere ulaşılacağı düşünülüyor.

Bu keşfin bilim dünyasını heyecanlandıracağını söyleyen araştırma ekibi, bulunan fosillerin paleontoloji ilmi için hazine değerinde olduğunu savunuyorlar. Araştırmacılar, kelebek başlı dinozorun, kemik yapısı ve sahip olduğu diğer özelliklerden yola çıkarak uçan dinozor türlerinin en eski örneklerinden biri olduğu görüşünde.