Bulgaristan, 1 Nisan 2007 tarihi itibariyle bir Avrupa ülkesi olmuştur. Bununla birlikte para biri mi resmi olarak Euro'ya geçtiyse de halk arasındaki dilde leva halen sürdürülmektedir. Bulgaristan'da başlıca işveren örgütlerinin ve işçi konfederasyonlarının temsilcilerinden oluşan “Ulusal Konsey” adındaki bir üçlü koordinasyon bulunmaktadır. Konsey, Bulagristan ekonomisinde önemli rol oyanayacak tavsiye niteliğinde kararlar almaktadır.

Milli
İstatistik Enstitüsü, Eylül 2009 itibariyle ülkenin çeşitli bölgelerindeki ortalama gelirleri açıklamıştır. Bu verilere göre Sofya 746 leva ile ilk sırada bulunmaktadır. İkinci sırada 665 leva ile Kozloduy nükleer enerji santrallerinin bulunduğu  Vratsa bölgesi yer almaktadır. Üçüncü ve dördüncü sıralarda ise 625 leva ve 597 leva ile sırayla Stara Zagora ve Varna yer almaktadır.Bulgaristan ekonomisinin gelişmesinde türk işadamlarının çok büyük katkıları olmuştur.

Fakat ticaretin önündeki en büyük Bulgaristan Vizesi alım ve vize uzatma işlemleri teşkil etmektedir.Türk işadamları bulgaristanda ticaret yapabilmek için Bulgaristan ticari vizesine ihtiyaç duymaktadırlar.

Bulgaristan vizesi almak için adresinden faydalanabilirsiniz.

İşsizliğin son derece yoğun olduğu Bulgaristan'da, Avrupa Birliği'ne üyelikten sonraki süreçte bu sayı giderek azalmış, ve hatta işletmeler iş gücü temininde sıkıntılar yaşamıştır. Bulgar Hükümetlerinin sıkı para ve maliye politikalrı ile AB üyeliği süreci sayesinde Bulgaristan ekonomisi, krizin başlamasıyla sona eren 9-10 yıllık dönem içinde istikrarlı bir büyüme yakalamış ve krize kadar 5 yıl boyunca %5-6 oranı ile büyümüştür.

Ancak, uluslar aras
ı mali/ekonomik krizin 2008 yılının son çeyreği ile 2009 yılının tamamında Bulgaristan ekonomisi üzerinde ciddi etkileri olmuştur. Bu dönem içinde Bulgaristan'da iç ve dış ticaret hacmi azalmış, işsizlik artmış, iç ve dış yatırımlar düşmüş, üretim ve tüketim ise daralmıştır.

Genel ülke profiline bakt
ığımızda, Bulgaristan elindeki gerek turistik gerekse sanayisel kaynaklar ile potansiyel bir ekonomik güçtür. Ancak bu potansiyel gücü mevcut Avrupa krizi içerisinde iyi ayarlayıp düzenlemesi gereklidir ki vaad ettiği ümit dolu gelecek gerçekleşebilsin.

Yat
ırım yapmak için son derece yeni hatta neredeyse diğer Avrupa ülkelerine kıyasla el değmemiş halde bulunan Bulgaristan, içinde bulunduğu söz konusu durum ne olursa olsun güzel Balkan topraklarıyla turizm için umut vaad etmeye devam ediyor.