Bulgaristan’da dün gerçekleştirilen seçimden eski Başbakan Boyko Borisov’un partisi galip çıkarken, alınan sonuçlar koalisyonu işaret ediyor. Seçimde yarışan Bulgaristan Türklerinin oluşturduğu Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü için Demokratlar Partisinin (DOST) aldığı oylar parlamentoya girmek için yüzde 4’lük barajı aşmaya yetmedi.

Bulgaristan’da dün gerçekleştirilen erken genel seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre, eski Başbakan Boyko Borisov’un Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar Partisi (GERB) oyların yüzde 32,55’ini kazanarak en çok oy alan parti oldu. Komünist Partisinin devamı olan ve 1990 yılından sonra ismini değiştiren Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) 27,02 oy oranı ile ikinci siyasi parti olurken, oyların yüzde 9,12 alan ve üç aşırı sağ partiden oluşan Birleşik Vatandeverler Koalisyonu, ülkenin üçüncü siyasi haline geldi. Ülke nüfusunun yüzde 10’nunu oluşturan Türk ve Müslümanların oyları için mücadele veren Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) oyların yüzde 8,94’ünü alırken, Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü için Demokratlar Partisinin (DOST) aldığı oylar parlamentoya girmek için yüzde 4’lük barajı aşmaya yetmedi.

240 sandalyelik Bulgaristan parlamentosunda kurulacak yeni hükümetin güvenoyu alabilmesi için en az 121 milletvekilinin desteği gerekiyor. Ancak seçimden birinci parti olarak çıkan GERB’in aldığı oy oranına göre sahip olduğu milletvekili sayısı 96 ve 121 milletvekilinin desteğini alması için koalisyon arayışlarına girmesi kaçınılmaz görünüyor. Seçimlerin ikinci partisi BSP asla GERB ile koalisyon kurmayacaklarını açıklarken, aynı şekilde de GERB yönetimi BSP ile bir koalisyonun söz konusu olamayacağını vurguluyor. Seçimlerden birinci ve ikinci parti olarak çıkan iki siyasi oluşum birbiri ile asla koalisyonda yer almak istemediklerini belirtmesi, hükümet arayışlarının ince pazarlıklar gölgesinde geçeceğinin bir işareti olarak gösteriliyor.